Сірку знайдено місце біля Історичного музею

Четвер, 24 серпня 2017, 10:05
Фігуру легендарного отамана встановлено так, що він як би вишукує ворогів з боку Благовіщенського ринку і Південного вокзалу
Сірку знайдено місце біля Історичного музею

Автором композиції, яку вчора офіційно відкрито  біля виходу станції метро «Історичний музей» в бік Бурсацького узвозу , знову став скульптор Олександр Рідний, - повідомляє «Справжня Варта»

У отамана Сірка - прапор з родовим гербом і гармата на дерев'яному лафеті. За свідченням істориків, його встановлено там, де колись розміщалася вежа першої Харківської фортеці.

Як раніше писала «Справжня Варта», пам’ятник відлитий з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту. Його висота – 5.1 м, висота постаменту  - 1.7 м.

Іван Дмитрович Сірко (1610-1680) – кошовий отаман Запорозької Січі.  За період перебування на посаді отамана провів безліч великих і малих битв, при цьому жодного разу не отримав поразки. Дванадцять разів Низове товариство обирало Сірко своїм отаманом.  Кошовий Іван Сірко мав шалену популярність серед козаків та був відомий далеко за межами України.

Нагадаємо, що інший монумент скульптора Рідного, якого планувалося встановити замість Леніна на площі Свободи, викликав негативні оцінки і протести громадськості.

За рішенням журі, переможцем конкурсу стала 86-метрова композиція, яка стане уособленням харківської та української історії. Його вершину має увінчати скульптура янгола, а внизу будуть розміщені образи різних історичних постатей. Це Анахарсіс, скіф з Північного Причорномор’я, князь Ігор, козак-пісняр Семен Климовський та поет-романтик Михайло Петренко в образі студента.

Результати конкурсу були оскаржені в судах.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти»

comments powered by HyperComments