По місту встановлено 80 індивідуальних теплопунктів

Четвер, 7 вересня 2017, 11:19
Ще 250 планують встановити в найближчі кілька років
По місту встановлено 80 індивідуальних теплопунктів

За словами директора КП «Харківські теплові мережі» Сергія Андрєєва, вони встановлені за рахунок власних коштів підприємства, інші будуть встановлені за кредитні кошти Світового банку. Такими приладами забезпечуються проблемні будинки з великими тепловтратами, - повідомляє «Справжня Варта»

Андрєєв зазначив, що в міських багатоповерхових будинках доцільніше встановлювати індивідуальні теплові пункти, а не індивідуальні котельні. За його словами, в Харкові унікальна централізована система теплопостачання. Подібні системи працюють ще тільки в двох великих містах колишнього СРСР. Система теплопостачання замкнута, загальна теплова потужність становить понад 5,5 тис. Гкал/годину, і запустити її за допомогою альтернативних джерел тепла просто неможливо. Тому завдання ХТМ - модернізувати існуючу систему, ліквідувати неефективні котельні, реконструювавши їх, встановити індивідуальні теплові пункти (ІТП) і замінити мережі на труби з сучасною теплоізоляцією.

За словами Сергія Андрєєва, встановлення ІТП обходиться в 20% вартості встановлення індивідуальної котельні, а результат той же. По-перше, автоматика без втручання людини регулює подачу тепла в будинок в залежності від температури зовнішнього повітря. По-друге, при застосуванні автономних теплоджерел в багатоповерхових будинках не забезпечується достатнє розсіювання продуктів згоряння, і такі котельні завдають більше шкоди навколишньому середовищу.

«Ми вивчали досвід багатьох країн, що працюють в рамках Кіотського протоколу. Системи скрізь різні, нам потрібно рівнятися на країни, де схожий клімат. У Франції та Італії, наприклад, зими м'які, не такі, як у нас. У Відні мені повідомили, що на централізоване теплопостачання перевели 35% будівель. І коли я сказав, що у нас на централізованому теплопостачанню 70% будинків, вони відповіли, що будуть нарощувати свої показники. Тому нам доцільно вкладати кошти в модернізацію існуючої системи, а не будувати нову. Тим більше, що вона дуже потужна і працює так, що в будь-якому випадку люди залишаються з опаленням», - зазначив директор ХТМ.

Він також повідомив, що цього року в місті замінять значно більше мереж, ніж в минулому. Нові труби служать понад 30 років і без ремонту.

«Зараз роботи йдуть на вулицях Гончара, Динамівській. Велику ділянку теплотраси замінили на Новгородській. Це робиться з метою максимально знизити тепловтрати», - зазначив Сергій Андрєєв.

Нагадаємо, в Харкові завершується підготовка до опалювального сезону 2017-2018 року. «Харківські теплові мережі» також готують тепломережі до роботи взимку. ХТМ здійснює виробництво, транспортування та розподіл теплової енергії усім групам споживачів Харкова, підключених до централізованого теплопостачання, в т.ч. близько 6 тис. житлових будинків. Теплову енергію виробляють 225 котелень і ТЕЦ, 545 котлів.

Як раніше писала «Справжня Варта», максимальне відшкодування з бюджетів суми теплого кредиту складає 80%.

Місто відшкодовує 20% тіла кредиту, який надають уповноважені банки, бюджет області - ще 20%, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України - 40%. Таким чином, максимально можливе відшкодування суми кредиту - до 80%.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments