Харків'янам не достає доступних ліків

Четвер, 14 вересня 2017, 16:09
Міська влада вважає необхідним розширити список медикаментів за програмою "Доступні ліки"
Харків'янам не достає доступних ліків

За словами заступника міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлани Горбунова-Рубан,  до національного списку лікарських засобів багато препаратів не ввійшли, тільки частина, яка є в держреєстрі. В результаті лікарі змушені виписувати людям безкоштовні рецепти на препарати, які їм, наприклад, не допомагають, не підходять. Крім того, вже є затримки з виплатою компенсації аптекам, - повідомляє «Справжня Варта»

Вона навела такий приклад: "Для хворих на цукровий діабет включені тільки два найменування - рідкий інсулін і інсулін середньої дії, групи препаратів, які використовують для їх лікування, відсутні. Є проект постанови Кабміну про призупинення дії цього національного списку, але поки це тільки проект".

Крім того заступник мера, зазначила, щоб забезпечити людей безкоштовними ліками на 100%, цього року необхідна була держсубвенція в розмірі 200 млн грн. У цей список в місті включили всі ліки, в яких потребують люди і які є в Державному реєстрі лікарських засобів України. Незважаючи на це, Харків отримав тільки 21 млн 404 тис. грн.

За її словами, в Харкові виконують всі необхідні рекомендації уряду для майбутньої реалізації медичної реформи.

Як раніше писала «Справжня Варта», З 1 серпня перелік препаратів, що входять до урядової програми «Доступні ліки», збільшився до 199 (раніше до програми було включено 157 препаратів). Це препарати від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, які застосовуються для амбулаторного лікування хронічних захворювань.

«В оновленому переліку стало більше на 33 препарати від серцево-судинних захворювань, на 5 – від діабету ІІ типу, на 4 – від бронхіальної астми. До програми включено препарати 43 виробників, як українських, так і іноземних, зокрема: препарати 21 виробника з країн ЄС, 17 – України, 4 – Індії, 1 – Ізраїлю», - інформують урядовці.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments