Перемовини про фінансування харківського метробуду вийшли на фінішну пряму

Четвер, 28 вересня 2017, 22:39
Заключна зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку щодо будівництва харківського метро пройшла 28 вересня.
Перемовини про фінансування харківського метробуду вийшли на фінішну пряму

Як з'ясувалося, рада директорів ЄІБ вже прийняла остаточне рішення про надання фінансування місту Харкову в розмірі €160 млн, а у середині листопада остаточне рішення прийме ЄБРР, який виділить таку ж суму, передає .

«Такі гарантії у нас є, це чисто процедурне питання, – каже перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов. – За останні п'ять років була проведена колосальна робота, щоб отримати фінансування для продовження будівництва третьої лінії Харківського метрополітену, закупівлі нового рухомого складу і будівництва електродепо. Сьогодні ми знаходимося на завершальній стадії. Вчора я провів низку зустрічей з народними депутатами, щоб при прийнятті бюджету на 2018 рік уже був внесений відповідний рядок до бюджету, і таку обіцянку отримано. Велику увагу нашому  проекту приділяє Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, який дав відповідні доручення уряду, Міністерству фінансів. Як тільки парламент прийме закон про держбюджет, будуть отримані держгарантії - будуть підписані відповідні директиви Президентом України на переговори з двома банками, тобто на підписання фінансових документів. Після цього оголосимо всі необхідні тендери. Ми врахували всі ризики, в процесі роботи ми максимально усунули всі недоліки. Хочу зазначити, що в цих тендерах братимуть участь найбільші фірми світу, які будують метрополітени».

Сьогодні на зустрічі свою оцінку проекту дали представники австрійської компанії Bernard Ingenieure ZT GmbH, яка надає Харкову за результатами конкурсу консалтингові послуги. Учасники зустрічі ознайомилися з презентацією «Проект реалізації харківського метро – оцінка і рекомендації».

Як зазначив керівник міжнародних проектів Мартін Крафт-Фіш, загальна оцінка проекту дуже хороша, проект можна вважати технічно можливим, він позитивно впливатиме на економіку, також вн відповідає вимогам двох банків, їхнім соціальній та екологічній позиціям.

«Проект дуже добре розроблений. За останні два роки ви вжили для цього всіх заходів. Будуть покращені екологічні показники, поліпшена система транспортного сполучення, створені нові робочі місця. Ви врахували і впровадили в проектну документацію всі необхідні документи», – говорить Мартін Крафт-Фіш.

Після зустрічі європейські фахівці з транспорту, з будівництва тунелів, управління проектом проконсультували харківських колег в технічних питаннях. Зокрема, розглядалися питання вибору обладнання, спеціальних установок, оцінки тендерних пропозицій, ризиків, питань безпеки.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments