Роми продовжують стикатися з порушенням власних прав – дослідження

Юлія Гуш  |  Четвер, 2 листопада 2017, 15:09
Крім того, вони часто стикаються зі стереотипами та упередженим ставленням, що час від часу виливається в серйозні конфлікти
Роми продовжують стикатися з порушенням власних прав – дослідження

Світлана Щербань, наукова співробітниця ГО «Харківський інститут соціальних досліджень», розповіла, що на території декількох областей України, в тому числі і на Харківщині, було проведене соціологічне дослідження серед ромів. Результати мали б показати, на яке ставлення можуть вони розраховувати під час контактів з правоохоронними органами.

«Незаконні обшуки самих ромів, їх особистих речей, автомобілів, обшук будинків та квартир, де вони проживають, – розповіла вона, – продовжують створюватися і вестися бази даних по всіх ромах з певних територій. Продовжують практикуватися необґрунтовані затримання, в них вимагають гроші. Якщо говорити про конкретні цифри, то за останній рік поліція зупиняла на вулицях майже третину опитаних ромів».

Зокрема, 29% опитаних сказали, що за останній рік поліція приходила до них додому. Щодо затримань, то тільки в кожному десятому випадку причина була адекватна причина. 39% сказали, що не мали можливості розповісти про це своїм близьким. 28% зізналися, що стикалися з незаконними діями з боку представників правоохоронних органів. Це було як завдання фізичної шкоди, так і психологічний тиск та погрози.

Також Світлана Щербань розповіла, що представники Харківського інституту соціальних досліджень також провели поглиблене інтерв‘ю з самими правоохоронцями. За її словами, вони зазвичай не визнають проблеми і зазначають, що та була актуальною хіба що до реформування поліції. Але разом з тим вони у своїх розмовах часто дозволяли собі дискримінаційну лексику. Щербань зазначила, що роми потерпають від упередженого ставлення з боку поліцейських. На думку дослідників, у правоохоронців є стереотипне уявлення про ромів як як про потенційних злочинців.

А це, в свою чергу, приводить до того, що роми, здебільшою, не довірять поліції і вважають її роботу неефективною. Микола Бурлуцький, директор ГО «Чачімо», розповів, що проблеми ромів також полягають в тому, що вони часто не знають своїх прав. І на додачу проти них працює маса упереджень і стереотипів. Він згадував випадок, коли в Харкові було затримано трьох ромів. Їх підозрювали в крадіжці металобрухту. У відділку поліції їх тримали більше п’яти годин. Але були задіяні громадські організації та адвокати, тому їх звільнили. Хоча одному з них таки довелося заплатити гроші. При чому, власник того металобрухту не міг підтвердити їх участь у крадіжці та заявив, що «вони всі на одне обличчя».

«Я думаю, що ставлення до ромів є тим індикатором процесів, що відбуваються в суспільстві, – зазначив Микола Бурлуцький, – це слабка ланка в нашому суспільстві. Роми знаходяться на якомусь негативному балансі. Вони існують, вони начебто громадяни України, але ставлення до них інше. Адже ці всі факти свідчать про дискримінацію».

Часом на ґрунті таких проблемних моментів виникають і більш серйозні конфлікти. За словами представників громадських організацій, таким прикладом стала стрілянина у Вільшанах, в якій були замішані мешканці села та представники місцевої ромської громади. В результаті конфлікту одна людина загинула і ще декілька отримали травми. Зазначалося, що причиною конфлікту стало побутове непорозуміння. Проте адвокат Станіслав Мироненко стверджує, що це сталося на ґрунті міжнаціональної ворожнечі.

«Справа на сьогоднішній день знаходиться в «підвішеному» стані, – розповів адвокат, – але для ромського спільноти це принципове питання. І те, як вирішитися ця справа – це буде показовим випадком, який засвідчить те, як держава ставиться до питань дискримінації та міжнаціональної ворожнечі».

За його словами, після стрілянини в селі ходили чутки, що ромська громада буде жорстко мститися. Але, як відмітив адвокат, ці побоювання виявилися марними: єдина бажана помста для постраждалих – «це справедливе покарання винних та справедливе розслідування справи». Яке, до речі, триває більше шести місяців. Згідно офіційним даним, на Харківщині проживає 4 тисячі ромів. Але Микола Бурлуцький зазначає, що з врахуванням внутрішніх переселенців їх кількість може досягати 20 тисяч осіб.

Проте представники громадських організацій впевнені, що з упередженим ставленням можна боротися – в тому числі зусиллями самої ромської громади.

«Згідно з опитуванням,роми є лідерами серед національних меншин, які, на жаль найчастіше стикаються з упередженнями, – розповіла Ольга Жмурко, директорка ромської програмної ініціативи МФ «Відродження», – за даними всеукраїнського дослідження, 47% українців вважать, що роми так чи інакше обмежені в своїх правах. Щоб зменшити цю соціальну дистанцію, я вважаю, потрібно посилювати голос самої ромської спільноти. Завдяки лідерам, лідерам думок, це можна змінити. Особливо серед молоді, яка бере на себе ініціативу».

Як раніше писала «Справжня Варта», у ВІільшанах пройшли масові заворушення зі стріляниною. Селище патрулювали бійці батальйону особливого призначення.

В результаті зіткнення двох груп місцевих жителів четверо чоловіків із пораненнями були доставлені до районної лікарні, 50-річний потерпілий від отриманих травм помер у лікарні.

Як повідомили у ГУНП, вони не пов'язують ці події з  етнічними причинами.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments