Всього 10 декларацій харківських посадовців мають пройти перевірку

Юлія Гуш  |  Середа, 8 листопада 2017, 23:01
Активісти переконані, що під час складання декларацій чимало чиновників вдаються до хитрощів для того, щоб уникнути подальшої відповідальності
Всього 10 декларацій харківських посадовців мають пройти перевірку

Зокрема, передає кореспондент «Справжньої Варти», активісти проаналізували декларації чиновників Харківської області, виявили низку порушень та зробили досить невтішні висновки.

«Якщо аналізувати статистику, то відповідальність дуже маленька, – розповів Володимир Рисенко, юрист ГО Харківський антикорупційний центр, – адже ми проаналізували декілька тисяч посадовців Харківського регіону. Ми відокремили близько двох сотень тих, що мали певні порушення. Близько на 50 ми написали заяви до НАЗК про повну перевірку. На жаль, було прийняте рішення провести її ледве для 10 осіб».

Він навів приклади порушень, яких посадовці припускаються під час складання своїх декларацій. Наприклад, суддя Харківського господарського суду є засновником фірми в Словаччині, яку він не вказав в документі. Депутат від Опозиційного блоку «забув» задекларувати фірму, яка знаходиться в Російській Федерації. З цього приводу НАЗК має провести повну перевірку. Директор Департаменту облгосподарства вказав в своїй декларації, що йому подарували нерухомість в Росії. Але завдяки витягу з російського реєстру активісти з‘ясували, що вона знаходиться в Криму. Рисенко висловив сподівання, що ця історія матиме громадський резонанс і чиновник таки дасть необхідні пояснення.

Крім того, значною проблемою є так звані «бомжі» – чиновники, в деклараціях яких взагалі не вказано жодного житла. Хоча разом з тим в документах можуть бути описані значні статки.   
Чиновники не люблять говорити про своє майно. В цьому переконалась Олександра Дрік, голова ради ГО «Громадський люстраційний комітет», представниця громадської ради при НАЗК. Вона попросила пояснити походження статків Сергія Андрєєва, директора підприємства «Харківські теплові мережі». За її словами, ця людина має доходи, походження яких взагалі важко пояснити. Проте замість відповіді та отримала агресію і штовханину.

«Ми бачимо просто грубе фізичне насилля проти тих, хто вимагає виконання законодавства, – розповіла вона, – те, що я сьогодні побачила, якраз і свідчить про те, що ці посадовці і надалі відчувають себе безкарними. Немає жодних юридичних наслідків для тих, хто подав декларації. І чи не єдиним інструментом на сьогодні залишається той суспільний тиск, який ми можемо створювати. Щоб посадовці були підзвітними».

Активісти скаржаться, що перевірка в НАЗК є формальним процесом, який передбачає узаконення задекларованого: «Але електронне декларування не для цього запускалося, – підкреслила Олександра Дрік, – і не для цього створений окремий орган, який має перевіряти ці декларації… Ми намагаємося змінити той порядок, за яким НАЗК проводить перевірки. Щоб вони не займалися легалізацією статків, а перевіряли їх для виявлення корупціонерів і подальшого притягнення їх до відповідальності».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments