“Вчимося жити разом”: три міністерства, Перша леді та омбудсмен зустрінуться на форумі в Харкові

Понеділок, 13 листопада 2017, 10:16
Стала відома докладна програма першого національного форуму “Вчимося жити разом”, присвяченого мультидисциплінарній допомозі дітям з особливими потребами.
“Вчимося жити разом”: три міністерства, Перша леді та омбудсмен зустрінуться на форумі в Харкові

Форум відбудеться 16 листопада цього року у Харкові, в приміщенні Харківської школи архітектури. Тут, окрім дискусійних панелей форуму, пройде інтерактивно-консультативна виставка громадських ініціатив та державних проектів, спрямованих на підтримку родин дітей із особливими потребами, та фінал конкурсу дитячого малюнку “Жити разом — змінювати світ” у межах Тижнів Німеччини в Харкові.

Ініціаторами форуму є Харківська експертна група підтримки медреформи, Почесний консул ФРН у Харкові, Українсько-німецька медична асоціація, Харківська обласна державна адміністрація та Марина Порошенко.

“Підтримка Першої леді, котра є патронесою інклюзивної освіти в Україні, може багато зрушити в українському порядку денному стосовно дітей з особливими потребами, — говорить радниця губернаторки Харківщини з соціальних питань та учасниця Харківської експертної групи підтримки медреформи Вікторія Мілютіна. — У нас є людські ресурси на те, щоб розробити програму підтримки дітей, але для зрушень потрібна політична воля, серйозний посил”.

Про міжнародний досвід побудови таких програм на відкритті форуму говоритимуть голова представництва UNICEF в Україні Джованна Барберіс та Генеральний консул Федеративної республіки Німеччина в Україні Вольфґанґ Мьоссінґер. Про регіональні плани її втілення -- голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

Перша дискусійна панель форуму ставить питання “Чи є інклюзія у порядку денному національної політики?”. Її учасницями й учасниками будуть в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, міністр соціальної політики Андрій Рева, заступник міністерки освіти і науки України Павло Хобзей, уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, а також  професор Гамбурзького університету, спеціаліст із порушень процесів навчання та корекційної педагогіки Йоахімм Шрьодер та начальниця департаменту освіти Житомирської обласної державної адміністрації Лариса Шевчук.

Організатори переконані: для розвитку якісної мультидисциплінарної допомоги дітям з особливими потребами потрібна, в тому числі, спільна програма та узгодженість дій усіх трьох названих міністерств, дитячого омбудсмена, місцевого самоуправління та громадського сектору.

Друга дискусійна панель задає питання “Чи готова місцева влада до інклюзивного суспільства?” і присвячена регіональним програмам підтримки дітей з особливими оптребами та їхніх родин. Участь у ній беруть: Олена Заплотинська, керівниця проектів Офісу освітніх реформ при Міністерстві освіти і науки України, Ангела Кара, міжнародна консультантка UNICEF з Молдови, спеціалістка з інклюзивного навчання, Сергій Колебошин, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації, Ганна Кукуруза, виконавча директорка БФ “Інститут раннього втручання”, Тетяна Озерова, директорка Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА, Андрій Пеньков, президент Українсько-німецької медичної асоціації, Оксана Бабуніч, начальниця відділу освіти Ужгородської міської ради та Леонід Зіньківський, заступник голови правління Вінницького обласного осередку Всеукраїнської громадської організації “Українська спілка інвалідів – УСІ”.

Питання третьої панелі — “Для чого громаді інклюзивне суспільство?”. Її учасниці та учасники спробують розібратися в тому, як саме громади виграють від підтримки родин, в яких виховуються особливі діти. Ними стануть: Марина Гончаренко, співзасновниця Impact Hub Odesa, громадська активістка й експертка у сфері інклюзивної освіти, Світлана Горбунова-Рубан, заступниця харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, Олександра Нарижна, голова ГО “Міські реформи” та директорка запуску Харківської школи архітектури, Сергій Запісов, директор Стрийської загальноосвітньої школи І ступеню, Віталій Матюшенко, президент фонду “Діти з СМА”, Лариса Самсонова, керівниця директорату з інклюзії проектного офісу при МОНУ, Олександр Філоненко, засновник ГО “Emmaus” та проекту “Летючий дім”, Елеонора Кулчар, голова благодійного фонду "Благо", керівниця Центру підготовки ромських дітей до школи (Ужгород), Олена Шингарьова, віце-президентка Харківської міської громадської організації інвалідів «КРЕАВІТА», входить до виконавчого комітету Харківської міської ради.

Нарешті, підсумкова панель називатиметься “Як жити разом: три перші кроки” і буде присвячена конкретним рішенням та розгляду виробленої на форумі резолюції. Участь у ній беруть: Григорій Баран, керівник освітніх проектів, секретар правління Міжнародного Фонду “Відродження”, Оксана Боженко, начальниця відділу “Дитяча програма” БО “ХЄБФ Хесед-Шааре Тіква”, Арморер Вайсон, проектна менеджерка в Україні та консультантка HealthProm, Тетяна Гавриш, координаторка Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи, почесна консулка ФРН в Харкові, Маріанна Онуфрик, керівниця Національного офісу з реформи деінституціалізації (EDGE) при Уповноваженому Президента України з прав дитини та модераторки й модератри всіх попередніх панелей і форуму в цілому: Володимир Мазур (ТРК “Simon”), Ганна Прокаєва (ОТБ), Дмитро Грузинський (Суспільне), Галина Титиш (портал “Нова українська школа”), Володимр Носков (Радіо “Свобода”), Наталя Курдюкова (медіапроект “Накипіло”).

comments powered by HyperComments