Україна зробила потужний крок в плані інклюзивного навчання – Марина Порошенко

Юлія Гуш  |  Четвер, 16 листопада 2017, 16:23
За словами першої леді, завдяки новому закону про інклюзивну освіту школи будуть відкриті для всіх дітей.
Україна зробила потужний крок в плані інклюзивного навчання – Марина Порошенко

Під час відкриття форуму «Вчимося жити разом» Марина Порошенко розповіла, що за 26 років незалежності України держава не приділяла достатньо уваги забезпеченню рівних прав для людей з інвалідністю. Тому питання їх соціалізації та соціальної дискримінації, а також толерантного та гуманного ставлення все ще залишається актуальним. Проте Марина Порошенко зазначила, що в цьому плані Україна не стоїть на місці.

«Наразі українські педагоги та міжнародні експерти відмічають, що в питанні розвитку інклюзивного навчання Україна зробила потужний крок вперед, – розповіла вона, – дійсно, цього навчального року у нас запрацювала школа рівних можливостей. Коли діти з особливими освітніми потребами отримали законне право навчатися у звичайній школі. Це стало можливим завдяки прийнятому закону про інклюзивну освіту. Ці доленосні законодавчі зміни відкрили двері кожної української школи для всіх дітей без винятку. З 1 вересня кількість учнів з особливими освітніми потребами в загальноосвітніх закладах збільшилася більше ніж на 25%».

Марина Порошенко розповіла, що сьогодні перед Україною постає комплекс завдань, мета яких – дати дітям з особливими освітніми потребами можливість відчути себе рівними в українському суспільстві. Наприклад, до проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» вже приєдналися освітяни Запорізької, Дніпровської, Житомирської, Київської, Хмельницької, Чернігівської, Харківської та Рівненької областей. Заплановано, що до кінця 2018 року він буде поширений на всі регіони країни.

Наступним кроком щодо упровадження інклюзивної освіти стане відкриття сучасних ресурсних центрів, які мають допомогти дітям краще орієнтуватися як в навчанні, так і в суспільному житті. Заплановано, що до 1 вересня інклюзивні ресурсні центри запрацюють по всій Україні.  

«Ми розуміємо що інклюзивна освіта – це право таких дітей на самостійне життя, – наголосила вона, – це можливість їхнього подальшого працевлаштування. Це їх шанс мати друзів та товаришів. У прогресивних країнах світу ставлення до людей з інвалідністю є показником людяності суспільства».

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні в Харкові проходить перший національний форум «Вчимося жити разом». Під час відкриття заходу Марина Порошенко розповіла, що сьогодні близько 50 тисяч дітей з особливими потребами не можуть отримати якісну освіту та соціалізуватися. І саме тому розвиток інклюзивної освіти в країні є дуже важливим, наголосила вона.

comments powered by HyperComments