Саме в Харкові можна сьогодні відчути зміни, - Світлична на презентації книги «Ленін з нами?»

Понеділок, 20 листопада 2017, 13:01
Книгу «Ленін з нами?» презентували в Харкові 19 листопада.
Саме в Харкові можна сьогодні відчути зміни, - Світлична на презентації книги «Ленін з нами?»

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

Книга "Ленін з нами?" - сумісне творіння Міністра внутрішніх справ України Арсена Аваков, директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, правозахисника Євгена Захарова, Міністра молоді та спорту Ігора Жданова, публіцистів Миколи  Княжицького і Віталія Портнікова. 

За словами губернатора Харківщини Юлії Світличної, не дивно, що презентація відбулася одразу після Києва в Харкові, адже саме тут можна відчути серйозні зміни у ментальності членів суспільства. 

«Після презентації Арсена Борисовича в Києві ми були впевнені, що буде презентація в Харкові, - зазначила голова ХОДА Юлія Світлична. - У Харкові, напевно, була найбільша кількість постаментів і пам'ятників цьому образу комуністичного ладу. У Харкові була потужна пропаганда, яка іноді не піддавалася жодній логіці. Усі комуністичні роки в історії нашої країни супроводжувалися терором, голодомором, переслідуваннями... Практично в кожній родині родичі або знайомі були позбавлені волі, а іноді й життя. Однак ще є люди, які до сьогодні з ностальгією згадують ті роки».

Сам Арсен Аваков підкреслив, що книга "Ленін з нами?" - це маркер суспільної свідомості.  У її основу лягла однойменна стаття Арсена Авакова, що вийшла в 2007 році. Поштовхом до її написання послужили враження від поїздки тоді голови Харківської ОДА до Борівського району.

«Ми проводили газопровід. Після того, як запалили урочистий факел, дорогого гостя повели їсти, - розповів автор. - Стіл накрили в клубі 1950-х років будівництва. Перед ним стояв блискучий пофарбований білий гіпсовий пам'ятник Леніну. Я, як любитель провокацій, кажу: «Жіночки, клуб у вас зовсім поганий. Давайте-но я придумаю, як його відремонтувати, а ви мені подаруєте цей пам'ятник Леніну». Вони відповіли: «Синку, ми помітили вже, що ти засмутився, що клуб не ремонтований, а пам'ятник - як новенький, але нам з ним спокійніше. Молодь не проти. Нехай він для нас стоїть».

Повернувшись із поїздки, Арсен Аваков написав і видав у харківській пресі статтю «Ленін з нами», яка викликала на той момент бурхливу дискусію.

«Комуністи подали на мене до суду, - згадує міністр. - Була велика боротьба, дискурс: «не чіпайте мертвих, не чіпайте пам'ятники, ви обмовляєте»... Цей дискурс тоді був необхідний, але пройшло вже 10 років, і ці 10 років пройшли для кожного з нас не дарма».

Нове видання доповнено не тільки знаком запитання в заголовку, а й хронікою подій минулих 10 років - зокрема, хронологією «ленінопада». Також книга містить факти про діяльність Володимира Ульянова-Леніна і погляд з 2017 року.

«Раніше я точно знав, що Ленін з нами. Зараз я ставлю знак питання: «Ленін з нами?». Сподіваюся, за 10 років ми напишемо: «Ленін не з нами», - підкреслив Арсен Аваков.

comments powered by HyperComments