У Харкові увічнять пам'ять людини-катапульти

Четвер, 30 листопада 2017, 21:07
У Харкові увічнять пам'ять олімпійського чемпіона Юрія Пояркова
У Харкові увічнять пам'ять людини-катапульти

Меморіальну дошку почесному харків'янину, дворазовому Олімпійському чемпіону встановлять на фасаді будівлі Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди.

Таке рішення було прийнято на засіданні Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

Юрій Поярков починав займатися волейболом в Харкові, де виступав за місцеву команду «Буревісник». У збірній СРСР в офіційних змаганнях виступав у 1960-1972 роках. З 1965 - капітан збірної. В її складі став дворазовим олімпійським чемпіоном, бронзовим призером Олімпійських ігор, дворазовим чемпіоном світу, переможцем розіграшу Кубка світу та інше. З 1996 року викладав у Харківському національному педагогічному університеті ім. Г. С. Сковороди. У 2007 році Юрій Поярков був включений в Книгу рекордів Гіннесса (три олімпійські медалі на трьох Олімпіадах, в тому числі дві золоті). Двічі нагороджений орденом «Знак Пошани», орденами «За заслуги» II і III ступенів. Юрій Поярков помер в день свого 80-річчя 10 лютого 2017 року.

На засіданні топонімічної комісії також було прийнято рішення встановити меморіальну дошку видатному фізіологові, академіку Василю Данилевському. Пам'ятна табличка буде встановлена ​​на будівлі по вул. Сумській, 1, де раніше знаходився Жіночий медичний інститут.

Також меморіальні дошки встановлять військовослужбовцеві Олександру Затилюку, який загинув у зоні АТО, видатному естрадному виконавцю, народному артисту Білорусі Віктору Вуячичу, екс-керівнику Служби безпеки України (1994-95 роки), генералу-полковнику Валерію Малікову. Крім того, в місті увічнять пам'ять харківських художників, які жили і працювали в будинку по вул. Культури, 20.

А на фасаді будівлі по пр. Московському, 24 оновлять меморіальну дошку видатному вченому, першому президентові Української академії наук Володимиру Вернадському.

comments powered by HyperComments