Понад 400 цивільних осіб постраждали через війну на Донбасі

Юлія Гуш  |  Понеділок, 4 грудня 2017, 14:28
За даними ООН, значне місце серед порушень прав людини займає насильство проти жінок.
Понад 400 цивільних осіб постраждали через війну на Донбасі

В зоні проведення АТО Мінські угоди не виконуються, а домовленості про припинення вогню порушуються, розповідає Алешка Сімкіч, заступниця голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Що не тільки негативно впливає на цивільне населення, а й збільшує ризик насильства на гендерному ґрунті, включаючи побутове та сексуальне насильство.

«Насильство проти жінок залишається одним з найпоширеніших видів порушень прав людини, – розповіла Сімкіч, – і це також порушення про яке звітують найменше. Це пов‘язано зі своєрідним табу на такі питання. Відповідно до інформації від Агентства ООН, 22% жінок стали жертвами насильства в будь-якій формі, більше 32 % з цих жінок виживали певних дій».

За її словами, цивільні громадяни платять високу ціну за довготривалий конфлікт на Сході. Під час бойових дій вони продовжують гинути та отримувати поранення. Загалом, за поточний рік спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила більше 400 жертв серед цивільного населення. Ця цифра включає в себе як загиблих, так і поранених. Крім того, близько тисячі громадян не мають доступу до комунальних послуг у зв‘язку з руйнуванням відповідної інфраструктури. Вони не можуть користуватися свободою пересування та змушені годинами стояти на пунктах пропуску. Проте разом з тим активні громадяни намагаються вирішити подібні проблеми на місцях.   

«Ми в процесі нашого моніторингу спостерігаємо що жінки є не лишень жертвами конфлікту, вони також відіграють важливу роль у виправленні даної ситуації, – зазначила Алешка Сімкіч, – ми спостерігаємо як жертв серед жінок, так і жінок, які беруть активну участь у відновленні певних інфраструктур на місцях. Вони дуже активні коли йдеться про виконання конкретних задач. Але їх дуже рідко можна зустріти під час обговорень щодо того, як конфлікт має бути вирішений».

comments powered by HyperComments