У Харкові відбудеться фінал всеукраїнського проекту «Молодь дебатує»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 8 грудня 2017, 12:32
В його межах школярі з різних регіонів країни дискутують на різні соціально значимі теми.
У Харкові відбудеться фінал всеукраїнського проекту «Молодь дебатує»

У Харкові відбудеться завершальний етап всеукраїнського проекту «Молодь дебатує». Він основується на німецькій методиці дебатів, яка впроваджується в Україні вже другий рік поспіль. Загалом, даний проект об’єднує школярів, які переконані, що відповіді на значущі суспільні питання можна знайти шляхом дискусії та обговорення.  

Аналогічний проект діє в Німеччині вже 20 років. Віола фон Крамон-Таубадель, керівниця громадської організації Internationales Haus Sonnenberg, зазначила, що формат «Молодь дебатує» є хорошою передумовою для створення політичної освіти в Україні. «Я вдячна тим вчителям, які інноваційними методами намагаються мотивувати своїх учнів до розвитку, які своєю енергією змушують їх рухатися в напрямку світлого та високого», – підкреслила вона.

За ці два роки проект «Молодь дебатує» розвивався. За словами Ольги Пішель, координаторки проекту, його організатори змогли відчути ентузіазм та підтримку з боку своїх учасників. Зокрема, до проекту долучилися й заклади, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. Вона зазначила, що тема інклюзії має для них велике значення. Пішель також розповіла, що для організаторів було важливим те, що школярі не просто працювали, а й виходили за межі своїх шкіл та регіонів. Вона згадувала, що учні їздили до інших міст і там спілкувалися зі своїми однолітками. Наприклад, діти з Миколаєва поїхали до Львову, з Харкова – до Конотопу, з Запоріжжя – до Дніпра, з Краматорська – до Житомира.

«Бо якщо ми говоримо про критичне мислення, то його основна частина – це розширення кругозору, – розповіла Ольга Пішель, – бо ми побачили, що деякі діти зовсім не виїжджали за межі своєї області. А таким чином вони не тільки знайомляться з історією та культурою своєї країни, а й спілкуються один з одним. Так вони швидше знаходять теми для комунікацій, у них вже є структура діалогу, яку вони вивчили в межах проекту».  

Всі теми, які обговорюють школярі в межах проекту, мають вагоме суспільне значення: «Це не тільки проблеми якоїсь маленької групи людей, – розповіла р Ольга Шкрабаченко, педагог Харківського санаторного НВК №13, – наприклад, під час дебатів регіонального рівня була тема «Чи треба зробити в школах громадські пости для запобігання булінгу?». Наш шкільний етап був присвячений гендерній рівності. Була тема «Чи потрібно розділяти дітей за гендерними ознаками на уроках праці?». І ті діти, які беруть участь в цьому проекті, вже інакше думають. Не тільки про те, що цікавить особисто їх, а й про те, що відбувається в суспільстві».

«Я дуже вдячна цьому проекту за те, що навчилася добре обґрунтовувати свою думку та будувати свою промову, – додала Катерина Діденко, переможниця регіонального етапу, –  можу добре розмовляти, підбирати аргументи, які дійсно можуть мені допомагати в житті. Розвивається критичне мислення, ораторська майстерність».

Фінальний етап проекту «Молодь дебатує»  відбудеться 9 і 10 грудня у Харківському юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого. Тоді школярі говоритимуть про впровадження технології анонімного доступу батьків до акаунтів дітей те введення обов’язкового виборчого права.

comments powered by HyperComments