У Харкові немає проблем з вакцинами від кору – лікар-імунолог

Юлія Гуш  |  Понеділок, 22 січня 2018, 17:03
Діти зможуть отримати щеплення безкоштовно, дорослим ж за вакцину доведеться платити.
У Харкові немає проблем з вакцинами від кору – лікар-імунолог

Про те, яка в Україні ситуація із захворюваністю на кір, розповів Андрій Волянський, лікар-імунолог, завідувач лабораторією імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова АМН України. За його словами, в 2017 році вже був доволі потужний спалах кору в країнах Європи. Тоді захворіло 315 тисяч людей, 87% з яких не отримали свого часу щеплення. Летальним був 1 з 450 випадків захворювання. Лишень в двох країнах – Латвії та Ліхтенштейні – спалаху кору не було.

Андрій Волянський розповів, що в Україні слід очікувати зростання захворюваності на кір. Згідно найбільш песимістичному варіанту, кількість захворілих цього року може досягти 100 тисяч. Що стосується Харківщини, то тут спалаху кору уникнути не вдасться. Хоча Волянський зазначив, що в області ситуація буде кращою ніж в інших регіонах країни.

Він також розповів, що в деяких областях є проблеми з наявністю вакцин від кору. Наприклад, на Рівненщині вона взагалі закінчилась. Проте що стосується Харкова та області, то тут таких проблем немає.

«Вакцини доволі багато, – зазначив Андрій Волянський, – вона є виключно в дитячих поліклініках, де будь-яку дитину до 18 років вакцинують безкоштовно. Але тут мають бути перестороги – наприклад, клінічний аналіз крові та імунограма. А для дорослих щеплення платне. Тут два варіанти – або приватні центри, або аптеки. Якщо аптеки, то щеплення слід купувати при наявності сумки-холодильника. Її варто доставити в поліклініку, де і зроблять щеплення дорослому. Вартість вакцини в аптеках – приблизно 350 гривень, вартість в приватних центрах – приблизно 500».

comments powered by HyperComments