13 днів канікул: експерти підрахували мінімальну вартість новорічного дитячого дозвілля

Олена Зіненко, експертка платформи «Дитяча площАРТка»  |  Понеділок, 29 січня 2018, 17:47
Розпочалося друге учбове півріччя, діти пішли до школи, згадуючи про канікули, як про відпочинок, дорослі отримали близько 4 годин вільного часу на день, згадуючи про канікули як про додаткову роботу та позачергові витрати. Насправді, щоб організувати дитяче дозвілля в новорічну пору, дорослим потрібні кошти, навички організатора та логіста та додаткові 6 годин на добу.
13 днів канікул: експерти підрахували мінімальну вартість новорічного дитячого дозвілля

Зараз у суспільстві є дуже актуальним обговорення проблеми гендерних ролей, які подекуди заважають суспільству еволюціонувати, економіці — розвиватися і т. д. Відвідуючи дозвіллєві заклади ми бачимо типову картину: мама з дітьми. Звісно, є діти, яких «вигулюють» татки, і це дуже гарно. Проте, загальна картина така, що жертвують своїм вільним або робочим часом здебільшого жінки.

Так, жінки вже вибороли право на освіту, дівчата вибороли право грати в футбол, і навіть хлопці вже не так соромляться, коли захоплюються вишивкою, але ж доросла ситуація все розставляє по своїх традиційних місцях.  В реальній дійсності людині дуже важко не дотримуватись навʼязуваних соціальних ролей, особливо коли мова йде про виховання дитини. Крім того, за межею доступу до дитячого дозвілля — розважального або інтелектуального — залишаються малозабезпечені верстви населення. 

Як рухатися далі? Що з цим робити? По-перше — треба говорити про це, по-друге — експериментувати, дискутувати, шукати вирішення цих проблем разом та ділитися своїм досвідом.

Тож уявимо собі середньостатистичну сімʼю, в якій є одна-дві дитини молодшого шкільного віку. Під час учбового семестру в дітей була шкільна загрузка, як мінімум на півдня, плюс ще кружки-квадратики, і тут — канікули. Канікули — це вільний час для дитини, але не вільний для батьків. Додаткова умова: молодші діти, в яких є брати-сестри школярі, в садочок зазвичай теж не ходять.

Якщо в вашій родині є чарівник або чарівниця, що має багато вільного часу та тугий гаманець, вам пощастило, а якщо ні — прийдеться рахувати час та гроші.

В батьків для дітей є такі варіанти дозвілля:

- сидимо вдома, «втикаємо» в планшет

- ходимо з дитиною на роботу, «втикаємо» в мобільний

- відвідуємо культурні інституції з канікулярними або постійними дитячими заняттями та розвагами або спонтанно, або за спеціально розробленим графіком.

В умовах не уявної, а нашої реальної дійсності є такі варианти більш активних пропозицій дозвілля на зимових канікулах (не плутати із зимовими святами, бо вихідних значно менше, ніж канікул):

Варіант перший. Мати і батько мають можливість відправити дитину до канікулярного табору. Проте, в такому таборі не завжди можливо залишити дитину на весь робочий день, тож виходить, що хтось з батьків має підстроювати робочий графік під дитину.

Варіант другий. Один з батьків має не працювати взагалі, або в сімʼї має бути родич або родичка, який має час на «відпочинок» з дитиною. Зазвичай «відпочиває» з дитиною мати або бабуся. «Відпочинок» виходить однобокий та не дає шансів на вільний час тому з дорослих, хто знаходиться з дитиною.

Варіант третій. Діти, чиї батьки працюють в розважальних центрах, музеях, школах, туристичних центрах беруть своїх дітей із собою.

Варіант четвертий. Найдорожчий. Відʼїзд у Карпати, перельоти в теплі краї, інтеграція на захід або до родичів. До цього не повертаємось, бо в даному матеріалі аналізуємо міське дозвілля для тих, хто працює, і не має можливості далеко відʼїжджати.

Інформація про дозвілля: де дізнаємось?

Звісно, важливу роль в тому, щоб батькі дізнались, куди з дітьми подітися на новорічних канікулах, відіграє реклама в публічних містах — афіші в метро, анонси по радіо та на місцевому телебаченні (так, є люди, які дивляться і приїздять на площу Свободи на свято і в парк імені «Бєлочки»), стовбова реклама, анонси в соцмережах (куди ж без цього) та сарафанне радіо. Графік відвідування заходів батьки та інші відповідальні особи мають составити самі, і в цьому допомагає навички операційного планування.

Організаційну допомогу надають державні інституції, бюджетні організації, профсоюзи, якщо батькі є державнослужбовцями, працівниками бюджетних організацій, закладів освіти.

Школи не беруть на себе відповідальність забезпечувати зимові канікули, бо не мають ресурс. Максимум, що вчителі можуть зробити — надають інформацію про новорічні програми в театрах та центрах дозвілля. В цьому випадку вчителі стають посередниками в розповсюдженні квитків.

Цікаво, що вистави, на які бюджетники отримують профсоюзні квитки, відбуваються в робочий час. Тому, логічно, що хтось має відвести дитину на свято.

Про що святкуємо?

Новорічні вистави — це окрема тема. Найкреативніші розважальники мають костюми, най-найкреативніші мають сценарії. Але… Дід Мороз зі Снігуронькою здебільшого працюють за традиційними сценаріями, збереженими ще з часів Постишева, який відновив в СРСР святкування Нового року з ялинковими хороводами в 30-ті роки. 

Про зміст новорічних вистав, або інтермедій, якщо називати їх згідно жанрової специфіки можна говорити довго, проте зупинимося на декількох прикладах. В одній з новорічних інтермедій Дід Мороз зі Снігуронькою пояснюють пінгвінам, що в цирку виступати гарно, бо дітям подобається. Здається, ми це чули ще в 80-ті, а зараз трошки часи змінилися. Безумовно   рятують ситуацію нові проекти, які готують громадські активісти, такі як «Різдвяний трамвай» та «Вертеп-фест», в яких творці намагаються все ж таки поєднати традиції та сучасність.

Увага! Моніторинг!

Експерти «Дитячої площАРТки», які знаються на інформуванні про дозвілля для дітей та дорослих, разом з партнерами розробили для своєї команди канікулярний маршрут, який пройшли разом зі своїми дітьми, та підрахували, скільки цей маршрут може коштувати з варіаціями для середньостатистичної сімʼї. В результаті отримали наступні дані:

Згідно пропозиції «Варіант перший»:

- віддати до розвиваючих таборів. Зайнятість: від 4 до 8 годин в день. Бюджет: від 1500 до 3000 тисяч за тиждень з їжею, якщо нікуди не виїжджати.

Згідно пропозиції «Варіант другий»:

- розробити програму розваг з одним з батьків (тато чи мама мають бути вільними від роботи, щоб бути з дитиною, тож один з батьків не працює на канікулах, і це аксіома, або є бабуся або дідусь, які в доброму здоровʼї та теж мають вільний час (не працюють))

Нижче надаємо варіанти дозвіллєвих заходів або закладів, до яких можна було сходити з дітьми молодшого шкільного віку на зимових канікулах 2017/2018 рр.  Надаємо 13 варіантів — по одному на день. Ми обрали такий маршрут для дітей у супроводі дорослих, який би із задоволенням повторили самі, бо він включає не тільки розваги, але й допомагає робити відкриття. 

Маркери оцінки: близькість до метро, вхідні квитки дитячі, вхідні квитки дорослі, тривалість розваги, їжа-напої, додаткові розваги (середня вартість трьох атракціонів), гардероб, мета відвідування.

Тож бюджет 13 днів канікул може скласти на 1 людину з дитиною до 900 гривень, не включаючи витрати на їжу (легкий перекус) та проїзд, що може коштувати на день розваг до 100-200 гривень, тож додаємо на 13 днів ще близько 1500 гривень. Підсумовуємо та отримуємо 2400, що, в цілому, дорівнює вартості перебування дитини в канікулярному таборі і є трошки меншим за мінімальну заробітну платню (3200 на грудень 2017 року).

Ось така картина маслом, тож включаємо калькулятори та рухаємось далі і думаємо про креативні рішення для дозвілля з дітьми, але такого, щоб і дорослим було коли відпочивати та гроші заробляти.

comments powered by HyperComments