У Харкові за допомогою діалогів руйнуватимуть стереотипи щодо переселенців та учасників АТО

Юлія Гуш  |  Четвер, 1 лютого 2018, 16:12
Нові діалогові майданчики мають сприяти порозумінню та вирішенню нагальних конфліктів в соціумі.
У Харкові за допомогою діалогів руйнуватимуть стереотипи щодо переселенців та учасників АТО

Нещодавно Кабмін затвердив державну цільову Програму відновлення та розбудови миру в східних регіонах. І її межах пройде низка заходів, в яких Харківщина братиме особливо активну участь. За словами Світлани Петрової, фасилiтаторки діалогів та керівниці Центру права та посередництва, дана програма була побудована дуже вдало.

В її межах будуть проходити освітні заходи і тренінги щодо розбудови миру та врегулювання конфліктів. До них долучиться близько ста фахівців-посередників. Вони після навчання мають створити діалогові платформи, на яких можна буде обговорити різноманітні соціально значущі теми.

«Ні для кого не секрет, що протягом останніх чотирьох років ініціативи по подоланню та трансформації конфлікту в основному робилися іноземними організаціями, донорами, – розповіла Олена Копiна, фасилiтаторка дiалогiв, керiвниця Лабораторiї мирних рішень, – які готові, як і раніше, вкладати кошти на те, щоб в Україні сформувалося середовище, де робитимуться хоча б перші кроки до примирення. І діалоги – це ефективні майданчики, які мають свій досвід в Україні».

За її словами, такі майданчики дають можливість людям з різними точками зору збиратися в одному місці та обговорювати важливі для них питання. Як зазначила Копіна, зараз владі важливо дбати не тільки про відновлення інфраструктури, а й про людей, які житимуть на тих територіях.

Зокрема, організаторки діалогів підкреслили, що такі ініціативи також сприяють подоланню різного роду міфів та стереотипів. Наприклад, існує стереотип, що переселенцям не варто надавати житло в оренду, адже ті його можуть просто обчистити. Чи що не варто їх брати на роботу, адже це для них тільки тимчасовий підробіток. Що стосується учасників АТО, то є стереотип, буцімто ці люди пішли на війну тому, що не мали чим зайнятися в мирному житі. Чи що вони неадекватні та будуть порушувати трудову дисципліну.

За словами Олени Копіної, всі ці стереотипи пов‘язані з відсутністю контакту між людьми. А разом з тим діалог може знайти між ними порозуміння: «Найпростіший механізм стереотипу – це спрощення та узагальнення інформації. Звідки й береться міф про те, що всі переселенці не платять за квартири чи що вони чекають можливості повернутися додому. Чи що те, що тут з ними відбувається – це тимчасово. Тому вони ненадійні. Все це відомі механізми викривлення інформації. Вони дійсно дуже небезпечні. Вони не тільки транслюються, а й ще примножуються».

comments powered by HyperComments