Харків’янам розповіли, як руйнують їх культурні пам’ятки

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 9 лютого 2018, 15:30
У Харкові відбувся показ документального фільму «Зберегти не можна зруйнувати».
Харків’янам розповіли, як руйнують їх культурні пам’ятки

Дана стрічка, яка стала частиною проекту «Ctrl+S Закон на захисті культурної спадщини», порушує проблему зникнення архітектурних пам'яток по всій Україні. Режисер Павло Сіроменко та сценаристка Татьяна Омельченко побували дев’яти містах, в яких за останні роки історична спадщина зазнала значних втрат – у Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі і, звичайно, у Харкові.

«Цей фільм створений в межах проекту «Закон на захисті культурної спадщини України», – розповіла Олена Рофе-Бекетова, директорка БО «БФ «Харків з тобою»», – проект спрямований на те, щоб відкрити проблему знищення культурної та архітектурної спадщини в багатьох містах України. Ми вважаємо, що це системна проблема. І саме цей фільм допоможе нам сказати про це вголос. Далі ми будемо намагатися знайти шляхи її вирішення».

За її словами, фільм «Зберегти не можна зруйнувати» розповідає не про якесь конкретне місто, історію його пам’яток чи красу архітектури. Це в першу чергу фільм про те, як знищується історична спадщина та втрачається зв’язок між поколіннями.

Під час створення свого фільму автори багато спілкувалися з архітекторами, науковцями, краєзнавцями, істориками, громадськими активістами. Зокрема, вони розповіли, як під покровом ночі нищиться культурні пам’ятки. Як там стаються пожежі за невизначених обставин. Як приватні власники, використовуючи прогалини в чинному законодавстві та власні зв’язки в органах влади, зносять будівлі під свої потреби.

Зокрема, активісти проекту зазначають, що в чинному законодавстві відсутні необхідні механізми щодо захисту культурної спадщини. Тому вони, після детального вивчення даної проблеми, мають запропонувати власні зміни до Закону про культурну спадщину. Вони сподіваються, що відповідні поправки допоможуть законодавству працювати як слід. Крім того, активісти наголошують на необхідності створити опорний історико-архітектурний план для кожного міста. Також вони мають запропонувати власний алгоритм дій, який дозволить громадянам адекватно зреагувати на випадки, пов’язані з руйнуванням пам’яток.

comments powered by HyperComments