Харківські активісти взялися за аналіз обласного бюджету

Середа, 14 лютого 2018, 18:30
Таким чином вони мають намір напрацювати власні пропозиції щодо ефективного розподілу бюджетних коштів.
Харківські активісти взялися за аналіз обласного бюджету

Дана ініціатива реалізується в межах проекту «Прозорий бюджет, як інструмент громадської участі». За словами Олександра Чумака, керівника проекту, він був започаткований лишень 6 місяців тому, але активістам вже вдалося досягти певних результатів.

Зокрема, учасники проекту склали власні пропозиції щодо бюджетного законодавства. За словами Олега Драгунова, ведучого експерта проекту, деякі статті закону щодо формування міського бюджету є не дуже справедливими. Зокрема, він зазначив, що на підприємництво виділяється замало коштів.

«Наш проект перш був направлений на те, щоб знайти джерела для розвитку підприємництва та подивитися, що там відбувається в плані підтримки, – розповів Драгунов, – адже основна частина бюджету – податки – вони, як всім відомо, сплачуються малим та середнім бізнесом. Ми побачили, що дуже малий відсоток виділяється на підтримку підприємництва – до 500 тисяч на рік. Це дуже мала сума. І ми запропонували, щоб обласний бюджет виділив додаткові гроші для розвитку підприємництва. Нас почули, були виділені гроші та проведені тренінги».

Крім того, в межах своєї діяльності активісти помітили наявні проблеми. Одна з них – це нерівномірне розподілення бюджетних коштів по районах. За словами Катерини Орєхової, експертки проекту, одні райони можуть регулярно отримувати дотації, коли як іншим цих коштів не вистачатиме. Вона розповіла, що після проведення аналізу бюджету вони побудувати систему показників, які дозволяють кількісно оцінити фінансову спроможність ОТГ. Це дасть можливість побачити, куди слід в першу чергу направити кошти.

За словами Олександра Чумака, чимало проблем приносить саме невміння розподіляти бюджетні кошти: «Раніше їх було мало, а тепер ці гроші з’явилися завдяки децентралізації. Частина грошей залишається на місцях. Ще в 2016 році під час візитів в райони ми помітили, що сільські голови кажуть, що в них бюджет, наприклад, збільшився в 6 разів. Але що з цими грішми робити – вони не знають».

comments powered by HyperComments