Харків’яни вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні

Юлія Гуш  |  Середа, 21 лютого 2018, 10:04
Біля пам’ятника Шевченку відбувся мітинг-реквієм, присвячений подіям Майдану.
Харків’яни вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні

20 лютого харків’яни зібралися в парку Шевченка, щоб згадати героїв Небесної Сотні. У тому числі і трьох мешканців Харкова – Владислава Зубенка, Євгена Котляра та Юрія Паращука. Серед присутніх були також родичі та друзі та родичі загиблих. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання.

«Ми збираємося постійно 20 лютого, добре пам’ятаючи що трапилось, – розповів Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану, – так само в 2014 році тут стояла велика кількість людей. І ми вже мали інформацію про наших загиблих, тримали лампадки та свічі. Зрозуміли тоді, що ситуація в країні змінилась. І жити так, як раніше, вже більше ніхто не зможе. І Революція Гідності продовжується. І тому ці люди виходять, вони пам’ятають цих хлопців, вони знали їх особисто. Тому це наш обов’язок – продовжити їх справу».

Поблизу самого пам’ятника можна було побачити світлини харків’ян, які загинули як на Майдані, так і внаслідок теракту біля Палацу спорту. Присутні покладали туди квіти, запалювали свічки та лампадки.

«Ми сьогодні маємо згадати Небесну Сотню, тих, хто загинув на Майдані в Києві, – розповів музикант Василь Рябко, – у тому числі і харків’ян. Ми збираємось кожен рік, щоб згадати людей, які за нас загинули. Це люди, на яких слід рівнятися. Яких зараз сильно не вистачає. Але потрібно згадувати зараз, щоб бути трохи схожими на них. Ці події повністю змінили українське суспільство. Стало зрозуміло, що те, що було, більше не повториться. Це приклад того самого героїзму, який змінює країну, націю».

За старою традицією, під час мітингу діяв «вільний мікрофон. Виступальники говорили як про позитивні зрушення в суспільстві, які стали можливими завдяки Революції Гідності, так і про те, чого поки що досягти не вдалося.

«Я думаю, суспільство змінилося, – зазначив Чистилін, – радикально. Ми отримали громадянське суспільство. Харків – столиця волонтерства. Харків має багато різних громадських ініціатив. Влада не сильно змінилася. А люди змінилися. І вже немає шляху назад».

Згодом учасники мітингу розгорнули прапор та ходою пройшлися по Сумській вулиці. Вони зупинилися біля пам’ятного каменю «Героям, які загинули за свободу і незалежність України», де відбувся молебень.

comments powered by HyperComments