Харківські безробітні зможуть скористатися «Рукою допомоги» та повернутися на ринок праці

Середа, 28 лютого 2018, 15:32
В Харківській області стартував пілотний проект «Рука допомоги», націлений на соціальну активізацію безробітних членів малозабезпечених сімей.
Харківські безробітні зможуть скористатися «Рукою допомоги» та повернутися на ринок праці

Зокрема, проект «Рука допомоги» має на меті повернути на ринок праці переселенців, які свого часу були вимушені покинути свої домівки через анексію Криму та бойові дії на Донбасі. Він націлений на людей, які вже довгий час не працюють та вимушені отримувати допомогу від держави. Учасники проекту можуть розраховувати на допомогу в працевлаштуванні та започаткуванні власного бізнесу.

«В зв’язку з тим, що вони отримують соціальну допомогу від держави у певних розмірах, вони не відчувають себе активними гравцями на ринку праці, – розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага під час круглого столу, присвяченому працевлаштуванню ВВП, – основне завдання проекту «Рука допомоги» – допомогти повернутися на ринок праці та спробувати себе в тих умовах, які сьогодні пропонує країна. Я хочу сказати, що в Харківській області непогано працює служба зайнятості, по забезпеченню роботою ми займаємо перші місця по Україні».  

На сьогоднішній день 688 безробітних Харківської області подали заявки на участь в пілотному проекті. З них 480 осіб змогли повернутися на ринок праці. Деякі з них змогли отримати матеріальну допомогу на закупівлю обладнання та матеріалів, що має їм допомогти в розвитку власного бізнесу.

«Ми вперше в Україні почали пропонувати малозабезпеченим безробітним людям отримати шанс творити власну долю, стати господарями власного життя, – зазначила Інна Шинкаренко, координаторка з комунікативної роботи проекту «Рука допомоги», – мені дуже приємно заявити, що побоювання скептиків не виправдалися. Значна кількість безробітних, які роками жили на соціальну допомогу від держави, відгукнулись на заклик змінити своє життя і вирішили повернутися на ринок праці».

На даний момент пілотний проект реалізується в Харківській, Полтавській та Львівській областях. До нього приєдналося більше 25000 людей. Близько 700 учасників отримали допомогу в працевлаштування, а близько 400 взяли участь в оплачуваних громадських роботах. А більше 90 учасників захистили свої бізнес-плани. Частина з них вже отримала фінансову допомогу для розвитку власного бізнесу.

На заході також були присутні колишні переселенці, які завдяки даному проекту отримали матеріальну допомогу та змогли відкрити власний бізнес. Хтось з них тепер виробляє промислову техніку, хтось відкрив свою піцерію, а хтось знайшов себе в сільському господарстві. Як зазначила Інна Шинкаренко, підприємці, які відкрили власну справу, згодом самі стають роботодавцями та створюють нові робочі місця.

За її словами, нині саме Харківщина зараз стоїть в авангарді започаткування бізнес-діяльності. Це лише початок, підкреслила Шинкаренко. Згодом проект «Рука допомоги» буде поширений на Житомирську, Чернігівську та Донецьку область, а вже потім – на всю Україну.

comments powered by HyperComments