Харків'ян запрошують на заходи Освітньої програми виставки мистецьких резиденцій SWAP: UK/UKRAINE

Неділя, 11 березня 2018, 11:56
SWAP: UK/Ukraine — щорічна программа резиденцій Британської Ради в Україні для художників та кураторів. Програма реалізується у співпраці з Ліверпульською бієнале, наймасштабнішим фестивалем сучасного мистецтва у Сполученому Королівстві, та найбільш інноваційними й експериментальними мистецькими інституціями в Україні.
Харків'ян запрошують на заходи Освітньої програми виставки мистецьких резиденцій SWAP: UK/UKRAINE

З моменту запуску програми у 2016 році було підтримано 20 резиденцій (18 для художників і 2 для кураторів) у Ліверпулі, Києві, Харкові, Музичах, Ужгороді та на півострові Бірючий в Азовському морі. SWAP має на меті поєднати художників з обох країн та підтримувати їхній розвиток у міжнародному середовищі. Також программа надає художникам час на дослідження, рефлексію й вивчення мистецьких традицій Великої Британії та України.

Партнер фінальної виставки мистецьких резиденцій SWAP: UK/UKRAINE ЦСМ ЄрміловЦентр (Харків). Партнер освітньої програми виставки — Харківська муніципальна галерея.

Кураторська команда фінальної виставки — Олена Касперович (ЄрміловЦентр), Ілля Заболотний (Британська Рада). Куратор освітньої програми виставки – Анастасія  Хлестова (Харківська муніципальна галерея).

Розклад освітньої програми

 

12 березня

18.00 - Лекція/artisttalk Кунг Хва Шон та Стівена Шіхана, художниками, що перебували на резиденцїї в Україні за програмою мистецьких резиденцій Британської Ради SWAP: UK/Ukraine, присвячена їх  досвіду міжнародних проектів та  перебування в художніх резиденціях

Місце проведення — Харківська муніціпальна галерея (вул.Чернишевська, 15)

Кунг Хва Шон (нар. 1983, Південна Корея, живе та працює у Лондоні) досліджує взаємовідносини між містом та уявою людини. Наразі здобуває ступінь PhD у Королівському коледжі мистецтв Лондона. У своїй мультидисциплінарній практиці вона зосереджується на відкриттях психологічної ідентифікації у місті, присутності невидимої субстанції, та фантастичних візуальних враженнях, що витікають із непередбачуваних миттєвостей глітчів (візуальних збоїв) у місті.

Стівен Шіхан(нар. 1986, Біркенхед, Велика Британія) живе та працює у Біркенхеді. Шіхан отримав ступінь почесного бакалавра мистецтв у Віррал Метрополітен Коледжі за спеціальністю “образотворче мистецтво”, а потім ступінь магістра образотворчого мистецтва з відзнакою Університету Джон Мура у Ліверпулі. Стівен здебільшого працює з перформансом, кіно та відеоартом, беручи у фокус своєї роботи абсурдне, красиве, тендітне, тимчасове існування, в якому він себе знаходить; у той же час зосереджуючи особливий інтерес на плинності життя.

13 березня

17.00 — Лекція/artisttalk «Як бути художником в Україні?» від Поліни Карпової, Марії Куліковської та Вови Воротньова,  художниками, що перебували на резиденцїї у Великій Британії за програмою мистецьких резиденцій Британської Ради SWAP: UK/Ukraine.

Місце проведення — HudpromLoft (вул. Мистецтв, 8, Харківська державна академія дизайну та мистецтв).

Поліна Карпова (нар. 1992, Харків) — харківська мисткиня, що працює з фотографією. Випускниця Харківської державної академії дизайну та мистецтв 2013 року зі ступенем магістра історії мистецтва. Карпова продовжує традицію славнозвісної Харківської школи фотографії, одне з концептуальних правил якої — іронічний погляд на оточення. Вона займається фотографією з 2009 року, зосереджуючи увагу на дослідженні унікальної людської краси та взаємодії з індустріальними міськими пейзажами.

Марія Куликовська (нар. 1988, Керч) — мисткиня, архітекторка, акціоністка та кураторка. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури в Києві (магістр архітектури, 2013) та Королівський інститут мистецтв Стокгольма (2016). У своїх напружених перформансах Куликовська досліджує не лише обмеження та слабкість власного тіла, але й жіноче тіло в публічному просторі. На її практику також впливає політична ситуація в Україні — вона звертається до питань конфлікту з Росією, анексії її рідного Криму та проблем переселенців.

Вова Воротньов (нар. 1979, Червоноград) — митець, що живе і працює в Києві. Його бекграунд — субкультура графіті та навчання на філософському факультеті Національного університету “Києво-Могилянська Академія”. Воротньов працює з фотографією, інсталяцією, публічним мистецтвом, перформансом та ін. До його широкого кола зацікавлень належать як проблеми ідентичності в сучасній Україні, декомунізаційні процеси, (не)функціонування радянського публічного простору, так і, наприклад, фланерство й психогеографічні практики та реактуалізація локальних краєзнавчих музеїв у сучасному контексті.

14 березня

16.00 - «Crit» з Вікі Торнтон та Адамом Волкером,  художниками, що перебували на резиденцїї в Україні за програмою мистецьких резиденцій Британської Ради SWAP: UK/Ukraine  та кураторами резиденції на Сошенко 33 - Сороковою Анною та Тарасом Ковачем.

Місце проведення — HudpromLoft (вул. Мистецтв, 8, Харківська державна академія дизайну та мистецтв).

«Crit» (скорочено від критика) є важливою складовою Британської системи художньої освіти. Це неформальне середовище у якому презентуються нові художні твори для їх обговорення та отримання зворотного зв’язку зі сторони колег-ровесників. Під час обговорення заохочуються чесні думки та питання з приводу творів, але у дружній та конструктивній манері. Crit проводиться з метою допомоги художнику вдосконалити та розвинути власні ідеї, знайти нові засоби дослідження та критично розглянути власну практику за участю інших учасників процесу обговорення. Також запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до дискусії, не презентуючи власні твори.

Критерії робіт для презентації:

  • Розглядаються будь-які роботи, пов’язані з сучасними візуальними чи концептуальними мистецькими практиками («рухомий образ», перформанс, живопис, скульптура, інсталяція, фотографія, цифрові медіа).
  • Якщо ви студент, то перевага надається вашим індивідуальним проектам (прохання не приносьте курсові роботи).
  • Якщо це можливо, будь-ласка, приносьте та презентуйте сам оригінал роботи. Однак, якщо це неможливо, то можна презентувати і її документацію (фото, чивідеоперформансу, інсталяції).

Ми не зможемо переглянути тривалі за часом роботи - то ж ми рекомендуємо показати чи перформувати їх у уривках/варіантах не довше ніж у 10 хвилин.

Вікі Торнтон (www.vickithornton.com) - художниця та кінорежисерка. Її роботи поєднують елементи документального та ігрового кіно в дослідженні стосунків між місцем, пам’ятю, перформансом та ідентичністю. Вона отримала ступінь бакалавра на скульптурному відділенні у Camberwell College of  Art, а також ступінь магістра з фотографії та рухомого зображення у Royal College of Art, Лондон. Наразі здобуває PhD в Лондонському університеті королеви Марії на факультеті кіномистецтва.

Адам Волкер (www.adamjbwalker.co.uk) працює з перфомансом, текстом, відео та цифровим контекстом. Його роботи досліджують теми події, праці, цінності та суб’єктивності. Він здобуває PhD у Royal College of Art до цього навчавшись у Chelsea College of Arts, Camberwell College of Art та Cambridge University.

17 березня

16.00 —  Екскурсія виставкою(та Q&A сесія ) за участю художників Поліни Карпової, Марії Куликовської , Вови Воротньова; Кунг Хва Шон, Стівена Шіхана, Вікі Торнтон, Адама Волкераі кураторів виставки.

comments powered by HyperComments