Харківщина входить до п‘ятірки кращих областей за Індексом здоров‘я – дослідження

Юлія Гуш  |  Вівторок, 20 березня 2018, 18:05
Сьогодні в Харкові були оприлюднені результати дослідження «Індекс здоров‘я», які базуються на результатах опитувань мешканців різних регіонів країни.
Харківщина входить до п‘ятірки кращих областей за Індексом здоров‘я – дослідження

Зокрема, «Індекс здоров‘я» враховує такі показники, як задоволеність громадян наданою їм медичною допомогою, звернення до лікарів у випадку захворювань, їх попередження, стан здоров‘я опитаних, обсяги витрат на медикаменти, рівень знань щодо здоров‘я та здорову поведінку. За словами Вікторії Тимошевської, директорки програмної ініціативи «Громадське здоров'я» МФ «Відродження», автори дослідження мали намір виявити, як в межах одного правового поля, але в різних областях, реалізується політика сфери охорони здоров‘я.

«В чому унікальність цього дослідження? Це нетрадиційно велика вибірка, – підкреслила Вікторія Захожа, заступниця виконавчого директора Київського Міжнародного інституту соціології, – 10 000 респондентів, опитаних у всіх регіонах країни. Це не дужне типовий приклад для України. І точність такого опитування вимірюється десь на межі 1,5%».

Також вона зазначила, що опитування мало стосунок безпосередньо до споживачів медичних послуг, а вибірка була побудована таким чином, що отримані дані є репрезентативними не тільки для України в цілому, а й для кожного регіону окремо. А що стосується Харківської області, то, за словами експерток, тут дослідження показало доволі непогані результати.

«Дуже приємно, що ваша область посідає досить солідні позиції в цьому індексі, – розповіла Тетяна Степурко, доцент магістерської програми «Менеджмент в охороні здоров'я» Національного університету «Києво-Могилянська академія», – по результатам 2017 року, Харків входить в п‘ятірку найкращих областей. Тобто, це означає, що у вашій області є досягнення, про які можна розповідати іншим областям. І далі продовжувати у тому самому дусі».

Наприклад, в області був зафіксований найвищий по Україні показник задоволеності дільничним терапевтом чи сімейним лікарем – 89% людей схвально оцінили надані їм послуги. Харківщина увійшла до трійки областей, де батьки схвально ставляться до вакцинації своїх дітей. Увійшла вона і до ТОП-3 областей за охопленням програмою «Доступні ліки» та їх позитивною оцінкою. Також, порівняно з 2016 роком, на 34% менше людей самостійно підбирає собі медикаменти, і на 50% – лікується народними способами.

comments powered by HyperComments