Харківщина володіє всіма ресурсами для старту посівної кампанії

Четвер, 5 квітня 2018, 15:01
Певні зсуви, які сталися внаслідок погодних умов, не мають вплинути на якість врожаїв.
Харківщина володіє всіма ресурсами для старту посівної кампанії

Про те, як буде проходити посівна кампанія в Харківській області, розповів перший заступник голови ХОДА Марк Беккер. За його словами, на сьогоднішній день аграрії забезпечені всіма ресурсами і повністю готові до цьогорічної посівної кампанії. Також у них є всі необхідні паливно-мастильні матеріали та мінеральні добрива. За словами першого заступника, єдине, що викликає певне занепокоєння – це необхідність вкласти більшу кількість коштів в цьогорічну посівну кампанію. Зокрема, на сьогоднішній день зросла вартість паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив.

Через специфічні погодні умови, посівна кампанія цього року стартує пізніше ніж зазвичай. Як зазначив Беккер, нині тільки дві області приступили до посівів – Херсонська та Миколаївська. Але він запевнив, що подібні зсуви не вплинуть на хід посівної кампанії, адже сьогодні є всі необхідні кошти та ресурси для її вдалого проведення.

«Аналіз, який ми провели, свідчить про те, що, в принципі, відставання в посівній жодним чином не вплине на врожайність, – підкреслив Марк Беккер, – на це впливають зовсім інші фактори – погодні умови, температурні режими, світловий день тощо. А також агротехнічні заходи. Я не бачу жодних ризиків у зв’язку з тим, що є зміщення по посівам. І цей посів навіть більш оптимальний ніж минулого року. Тоді була дуже коротка весна, ми входили в посівну кампанію дуже ефективно і швидко».

Як зазначив заступник голови ХОДА, цього року посівна компанія виявилась розтягнутою, хоча на її якість цей фактор впливати не буде. Даний аспект може відобразитися хіба що на озимих культурах, хоча незначною мірою. Також він відмітив покращення матеріально-технічної бази області.

«Минулого року було придбано більше 100 одиниць нової техніки зерноприбиральних комбайнів, – розповів Беккер, – була придбана сільськогосподарська техніка на Харківському тракторному заводі. Треба відмітити, що цього року діє програма зі зменшення вартості на 25% при закупівлі вітчизняної техніки. У тому числі – техніки Харківського тракторного заводу. Тому, безумовно, наші аграрії підготовлені краще ніж минулого року».

 

comments powered by HyperComments