Сьогодні ми можемо розвивати культурну спадщину - Світлична

Четвер, 12 квітня 2018, 13:29
Цей процес можливий завдяки всім злагодженим силам, які надають можливість заспокоїти ситуацію та рухатися вперед, до розвитку.
Сьогодні ми можемо розвивати культурну спадщину - Світлична

Про це голова ХОДА Юлія Світлична сказала під час відкриття семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку», який сьогодні, 12 квітня, відбувається в Харкові. 

На заході присутні міжнародні та місцеві експерти, а також Міністр культури України Євген Нищук.

Протягом дня європейські експерти разом із колегами з різних регіонів України обговорюватимуть питання збереження культурної спадщини та розглядатимуть кейси з використання її об’єктів задля розвитку окремих громад і цілих регіонів. Під час семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм» презентують програми, до яких мають змогу долучитися українці. Учасниками презентацій стануть експерти Секретаріату Ради Європи, групи організаторів Європейського року культурної спадщини - 2018, Європейського інституту культурних маршрутів та координатори європейських програм.

Вітаючи учасників заходу, Юлія Світлична наголосила на значущості проведення такого семінару на Харківщині.

«Це дуже символічно. Харків зараз знаходиться на кордоні миру та війни. Проте ми можемо сьогодні розвивати культурну спадщину завдяки підтримці Президента України, який зберігає цілісність та спокій на території України, завдяки всім злагодженим силам, які надають можливість заспокоїти ситуацію та рухатися вперед, до розвитку», - сказала керівник області.

Євген Нищук відзначив великий потенціал Харківської області та активність регіону в питанні збереження об’єктів культурної спадщини.

«Якщо ми говоримо про культурну спадщину, то ми часто думаємо, що це про щось, що було 1000 років назад. Але це не так. Культурна спадщина Харкова – це унікальна спадщина ХХ століття. Вона зараз опрацьовується, й ми готуємо досьє, щоб до переліку ЮНЕСКО були прийняті ті чи інші об’єкти, які є в Харкові», - сказав Євген Нищук.

Нагадаємо, 28 лютого голова ХОДА Юлія Світлична зустрілася з делегацією Міністерства культури України. Керівник області відзначила, що вітає рішення Міністерства культури щодо внесення будівлі Держпрому до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки національного значення. «Будемо робити все, щоб внести будівлю до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – сказала тоді Юлія Світлична.

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур відзначила активну роботу Харківської області щодо внесення об’єктів культурної спадщини регіону до державного реєстру та погодилася з пропозицією Юлії Світличної щодо додаткової активізації роботи в цьому напрямку.

comments powered by HyperComments