Чому під Харковом згоріла садиба? Точки зору різняться

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 квітня 2018, 14:50
У Харкові сперечалися з приводу пожежі, внаслідок якої згоріла садиба XVIII століття у селищі Старий Мерчик.
Чому під Харковом згоріла садиба? Точки зору різняться

Нагадаємо, що 16 квітня надійшла інформація про пожежу, яка сталася в Садибі Шидловських, яка входила до складу Палацево-паркового комплексу Старомерчицької пам’ятки культурної спадщини національного значення. Через високі дерева пожежу помітили далеко не відразу, тому вогонь наніс значний удар по самій будівлі.

З цього приводу була влаштована прес-конференція, учасники якої висловили своє бачення цієї події. Наприклад, за словами Михайла Рабиновича, директора Департаменту містобудування і архітектури ХОДА, загоряння сталося в підвалі в будинку. Винуватцями інциденту він називає безхатченків, які там палили. Рабинович впевнений, що наслідки пожежі не є такими вже глобальними, адже сама структура будівлі не постраждала.

Протилежної позиції притримується Андрій Парамонов, дослідник історії Харківщини. За його словами, ці пошкодження були безповоротними. Парамонов зазначив, що встиг побувати на місці пожежі і в нього залишилось чимало нарікань щодо ліквідації того загоряння. За його словами, у випадку таких пожеж має приїжджати начальник караулу і робити огляд на місці. І при необхідності – викликати додаткові сили для ліквідації загоряння. Чого в даному випадку зроблено не було.

Як стверджує Андрій Парамонов, це можна вважати випадком так званого «контрольованого вигоряння»: «Це оцінка співробітника МВС, який приймав рішення щодо пожежі. Який залишив це на самотік. Він бачить, що пожежа не виходить за межі цієї будівлі. І це має назву «контрольоване вигоряння». Тобто, він прийняв рішення «будемо тушити малими силами і все»».

В свою чергу архітектор Богдан Бондаренко має сумнів стосовно того, що пожежа сталася саме в підвалі приміщення. Він згадував про дерев‘яні сходи та перекриття, які постраждали від вогню, а також осипане покриття стін садиби внаслідок дії високої температури. І що до ризиків загоряння, то, за словами Бондаренка, шанс зберегти цю садибу був високий хоча б по тій простій причині, що там до кінця 90-х знаходився технікум. Проте цього зробити не вдалося.

comments powered by HyperComments