На Харківщині є пам'ятки архітектури, але їх кількість до цих пір невідома

Середа, 18 квітня 2018, 10:19
Все через те, що деякі з них ще з радянських часів були зареєстровані як... сараї.
На Харківщині є пам'ятки архітектури, але їх кількість до цих пір невідома

Пожежа в унікальній Садибі Шидловських, яка сталася 16 квітня в селищі Старий Мерчик, стала черговий приводом замислитися про те, як на Харківщині захищають культурні пам'ятки. Зокрема, цим і до цього займалися дослідники історії, які брали участь в експедиціях і об'їжджали різні пам'ятки архітектури регіону. І як вони виявили згодом, точну кількість таких об'єктів сьогодні назвати просто неможливо.  

"Невідомо, скільки зараз пам’яток знаходиться на території Слобожанщини, — розповів архітектор Богдан Бондаренко, — по одній простій причині. В 40-50-х роках чимало об‘єктів, які містились в реєстрі, радянська влада почала цілеспрямовано виводити з нього і просто записувати як "сарай". Таким чином, на даний момент є та ж Лютівка, дворянська садиба, її з реєстру вивели в 1951 році. І вона числиться як сарай. І скільки є ще таких «сараїв",  ми не знаємо та не розуміємо. Та же Шарівка, той же Мерчик – це тільки вершина айсбергу. Все набагато складніше".  

За словами Бондаренка, в Харкові були всього дві садиби, які можна назвати зразками європейської архітектури. Одна з них була знищена ще на початку ХХ століття. Друга, а саме —  згоріла садиба Шидловських — належала до класичної французької школи. Архітектор запевняє, що вона була унікальною для Харківщини, адже споруд цієї школи в регіоні вже більше немає.  

Нагадаємо, нещодавно  говорили про причини та аспекти пожежі в садибі Шидловських. Тут точки зору розходяться. Наприклад, дослідники історії переконані, що будівля зазнала незворотних втрат та відновити її вже неможливо, у той час як директор Департаменту містобудування і архітектури притримується протилежної точки зору.  

comments powered by HyperComments