У Харкові триває акція на підтримку виборчих прав переселенців

Юлія Гуш  |  Понеділок, 23 квітня 2018, 15:03
Протягом тижня в місті буде проходити акція «Підпиши листа депутатам – захисти виборчі права ВПО».
У Харкові триває акція на підтримку виборчих прав переселенців

Дана акція, організована ГО «ОПОРА» та громадським холдингом «Група впливу», направлена на переселенців, трудових мігрантів та просто небайдужих людей. Всі вони можуть підписати звернення до депутатів Харківської міської та обласної рад та Голови ВР Андрія Парубія з метою актуалізації проблеми відсутності виборчих прав ВПО серед депутатського корпусу. Також це має стимулювати представників місцевої влади звернутися до Верховної Ради з проханням винести на розгляд наявний законопроект №6240 про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

За словами організаторів, нині в Харківській області мешкає 160 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які свого часу були змушені покинути власні домівки внаслідок агресії з боку Росії. Згідно соціологічним опитуванням, значна їх кількість продовжує облаштовуватися на нових місцях та не планує повертатися назад. Проте вони стикаються з проблемами, коли мають намір взяти участь у виборах на місцевому рівні. Через те, що ВПО до сих пір прописані на окупованих територіях, вони не є членами територіальних громад, а отже, не можуть взяти участь у місцевому самоврядуванні.

«Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи чотири роки не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина, – наголошують організатори, – майже 4% українських виборців залишаються без права голосу на місцевих виборах та в одномандатних округах на виборах до Верховної Ради».

Разом з тим законопроект №6240 має забезпечити виборчі права даної групи населення, запобігти їх дискримінації під час виборчого процесу, гароманізувати українське законодавство згідно міжнародним стандартам та створити умови для інтеграції ВПО в суспільство. Також він має знизити соціальну напругу між державними органами та мобільними всередині країни громадянами.

Акція «Підпиши листа депутатам – захисти виборчі права ВПО» проходить з 23 по 29 квітня. Підписати звернення можна за адресою вул. Іванова 7/9 (медіа-центр «Накипіло») з 10 по 18 годину.


 

comments powered by HyperComments