Терміново! Службова «оперативка» МНС щодо ситуації в Лозовій

Дмитро Стриженко, Віталій Крюков  |  П'ятниця, 29 серпня 2008, 16:08
У розпорядження «Варти» потрапив документ МінНС, у якому повідомляється про ситуацію, що склалася в Лозовій у результаті пожежі та детонацій боєприпасів на 61-му арсеналі.
Терміново! Службова «оперативка» МНС щодо ситуації в Лозовій

Оперативна інформація щодо ситуації, яка склалася внаслідок пожежі на 61-му арсеналі, а також заходи, що вжито для її ліквідації, станом на 12 годин 29 серпня 2008 року

О 15 ч. 55 хв. 27.08.08 р. на території 61-го арсеналу виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. За інформацією Міністерства оборони, на арсеналі, технічна територія якого становить 247 га, на момент пожежі зберігалося 95 тис. 278 тонн боєприпасів. За даними Збройних сил України, станом на ранок 28.08.08 зафіксовано 82 вибухи великої потужності та 640 вибухів малої потужності.

Сьогодні на території арсеналу вибухів великої потужності зафіксовано не було. До 12.00 зафіксовано 70 вибухів малої потужності, інтенсивність вибухів становить, у середньому, 6 на 1 годину.

Уранці 29 серпня було проведено наземну розвідку в зоні надзвичайної ситуації, за результатами якої ухвалено рішення щодо проведення очищення місцевості від боєприпасів, які знаходяться за границями арсеналу, в секторі відповідальності МінНС. За станом на 12.00 піротехнічними групами обстежено 5 га територій, зібрано, транспортовано та складовано на адміністративній території арсеналу 181 одиниця артилерійських снарядів, 19 гранат, 1 тис. 500 патронів і більше 30 кг пороху та інших вибухових речовин.

Призначено піротехнічну групу для роботи за заявами щодо виявлення вибухонебезпечних речовин, що надходять від громадян. Уже оброблено три заявки. Підрозділами МНС здійснюється цілодобове чергування на газорозподільній станції. До ліквідації надзвичайної ситуації від МНС, МО, МВС, обласних і місцевих служб ЦЗ залучено 893 осіб і 94 одиниці техніки, 3 літаки й 3 вертольоти, з них від МНС 232 особи особливого складу та 52 одиниці техніки, 3 літаки та 1 вертоліт.

Після початку НС було розгорнуто роботу 10 евакопунктів у м. Лозова та 9 евакопунктів у сільських радах району. Усього було евакуйовано 13 тис. 946 осіб, у т.ч. 234 дитини. Для проведення евакуаційних заходів було використано 13 одиниць техніки. На цей момент на евакопунктах міста Лозова (загальноосвітня школа № 4, Першотравнева ЦРЛ та Миколаївський навчально-виховний комплекс) знаходяться 64 чоловік, з них 6 дітей. У місцях евакуації організовано харчування, підвіз води, медична та психологічна допомога, ситуація знаходиться під постійним контролем, вжито усіх заходів для ліквідації ЧС у найкоротший строк.

Основні завдання, що ставляться перед групами:

1. Продовжити роботу груп щодо перевірки територій, які прилягають до арсеналу, на наявність вибухонебезпечних предметів.
2. У разі потреби забезпечити доставку води та оперативну заправку пожежних танків водою.
3. Продовжувати інформувати населення про обстановку, що склалася, та заходах, що було ужито, для нормалізації ситуації.

Проблеми:

1. На недостатньому рівні організовано харчування особового складу та заправка техніки пально-мастильними матеріалами.
2. Існує проблема щодо питань розмежування зон відповідальності, що стосується виявлення та знешкодження боєприпасів між групами МінНС і Міноборони.


 

comments powered by HyperComments