Хвиля націоналізму прийшла з Росії

Костянтин Колесник  |  Четвер, 5 березня 2009, 16:28
В Україні набирають обертів ксенофобія, дискримінація за національною ознакою і расизм.
Хвиля націоналізму прийшла з Росії

До такого висновку прийшли представники Харківської правозахисної групи, що провели моніторинг в різних регіонах на заході, сході України і в Криму.

Ще до 2005 року проблеми расизму, національної нетерпимості і ксенофобії не відчувалися в Україні, але з кожним наступним роком кількість злочинів на цьому грунті збільшується, завіряє співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Почастішали випадки нападу на осіб неслов'янської зовнішності. Це тривожний симптом, що свідчить, що хвиля расизму, ксенофобії, яка має місце в Росії, прийшла до нас», – відзначає Захаров.

За словами правозахисника, в 2006 році злочинів такого характеру було зареєстровано 16, в 2007 році – 86, а в 2008-му їх кількість різко зросла.

Розвиток негативної тенденції прокоментував директор Інституту вивчення проблем злочинності Богдан Головкін.

«Зростання кількості злочинів такого характеру пояснюється широким доступом населення до інтернет-ресурсів, на яких пропагуються націоналістичні настрої. Ця тенденція загальноєвропейська. До України вона йде з Росії і західних регіонів країни. Понад усе злочини на грунті міжнаціональної неприязні поширені в Києві, оскільки там проживає велика кількість іноземних студентів і вихідців з західної України, між якими і виникають такі конфлікти. Ситуація посилюється ще й тим, що правоохоронні органи реєструють злочини такого характеру як побутове хуліганство», – говорить він.

Відмітимо, що організація «Патріот України» що розклеїла в Харківському метро листівки з гаслом «Біла людина – велика країна», за словами активістів, не передбачає в даному акті розпалювання міжнаціональних і расових конфліктів.
 

comments powered by HyperComments