Харківська податкова накрила центр конвертації, що відмив більше 100 мільйонів

Ганна Глебова  |  Четвер, 12 березня 2009, 15:21
Харківськими податківцями виявлено підприємство-«податкова яма», яке мало ліцензію на здійснення будівельних робіт і діяло в Харківській області.
Харківська податкова накрила центр конвертації, що відмив більше 100 мільйонів

За час своєї діяльності підприємство незаконно мінімізувало зобов'язання по ПДВ більш ніж на 110 млн. грн.

За даними обласної податкової, мінімізація податків здійснювалася шляхом включення в податковий кредит податкових накладних від підприємств, які знаходяться в розшуку або визнані банкрутами. Отримані гроші передавалися директору підприємства під звіт для вигаданих розрахунків з постачальниками різних послуг.

Під час перевірки підприємства податківцями було встановлено, що документи, що підтверджують використання готівкових коштів суб'єктом підприємницької діяльності, відсутні, взаємини з контрагентами також не підтвердилися.

У обласній податковій адміністрації повідомили, що співробітниками ДПА вже встановлені 24 «податкових ями», що нанесли бюджету втрати в 300.2 млн. грн, з них договори на 178.6 млн. грн. визнані недійсними.

Як відзначили в податковій, виявити «податкові ями» суттєво допомагає впровадження системи автоматизованого зведення податкових зобов'язань і кредиту, завдяки чому з'явилася можливість безконтактного відстежування схем товарно-грошових потоків і оперативного виявлення підприємств – «податкових ям».

Як повідомлялося раніше, в кінці минулого року харківські податківці виявили центр конвертації з оборотом понад мільярд гривень. Центр був створений злочинною групою, до складу якої входило понад 30 чоловік. За даними слідства, в рамках роботи центру конвертації було створено більше 100 фіктивних підприємств, рахунки яких були відкриті в 26 банках.

Нагадаємо також, що Державна податкова адміністрація в кінці минулого року зажадала від НАК «Нафтогаз України» виплатити понад 600 млн. грн. збору за геологорозвідувальні роботи.

 

comments powered by HyperComments