ШОК! Авіаційну міну хотіли здати на металобрухт. Евакуйовано 5 тисяч чоловік (ФОТО)

Вівторок, 20 жовтня 2009, 10:36
Близько 5 тисяч чоловік тимчасово евакуювали 20 жовтня у Феодосії, щоб вивезти на полігон німецьку авіаційну донну міну вагою майже тонну зразка 1938 року.
міна часів війни

Про це повідомили в прес-службі кримського управління МНС.

Таке рішення ухвалене ввечері 19 жовтня у Феодосії на засіданні комісії.

«20 жовтня буде проведена тимчасова евакуація близько 5 тисяч людей: у тому числі мешканців 960 приватних будинків, 18 п'ятиповерхових будинків, особового складу військової частини Росії, пацієнтів і співробітників лікарні (з них 25 осіб переведено до дитячої лікарні, 80 – відправлено на домашнє лікування). Не будуть працювати дитячий садок, школа, 23 магазини», — сказано в повідомленні. Район оточить міліція.
 
Після вивезення міни на безпечну відстань в район полігону на мисі Чауда люди зможуть повернутися до своїх домівок.

Прикордонним службам доручено забезпечити в морі безпеку суден, які можуть перебувати в районі проведення робіт.

18 жовтня до Феодосії рятувальникам надійшла інформація про виявлення снаряда в районі причалу № 216. Двоє чоловіків витягли міну з води, прийнявши за газовий балон. Знахідку почали розбирати, щоб потім здати на металобрухт.



«Лише після того, як горе-металісти збили кришку й побачили механізм одного з підривників, до них дійшло, що вони мають справу не з балоном, а з бомбою», – зазначили в МНС.



На місці виявлення знахідки сьогодні працювали феодосійські рятувальники та піротехніки з Керчі. «Можна вважати дивом, що після того, як була знята кришка бомби, не пролунав вибух», – наголошується в повідомленні.

ФОТО Інформаційного агентства УНІАН

Авіаційна міна LMB розроблялася фірмою Dr.Hell SVK в 1928–1934 роках і була прийнята на озброєння Люфтваффе в 1938 році. Її діаметр 66 см, довжина 298 см, загальна вага – 986 кг. Вага заряду вибухової речовини – 690 кг. Тип вибухової речовини – гексоніт (суміш гексогену з нітрогліцерином), який потужніший за тротил на 38–45%. Маса заряду в тротиловому еквіваленті становить близько 1 тонни.

Тим часом, ОБСЄ (Організація по безпеці і співпраці в Європі) запропонувала Україні реалізувати проект-програму з гуманітарного розмінування території Керчі і Севастополя від боєприпасів періоду Великої Вітчизняної війни і має намір виділити для цього понад 300 тис. євро.

За 9 місяців 2009 року в Криму піротехніками МНС знищено близько 240 тис. боєприпасів. Найчастіше боєприпаси знаходяться в околицях Севастополя, Керчі, Джанкоя, Красноперекопська і Ленінському районі Криму.

У 2004 році в Севастополі розбирання бомби закінчилося смертю. Прийнявши знайдений на дні Камишової бухти предмет за супутниковий аварійний буйок, його привезли на вантажівці додому, щоб розпиляти і отримати метал. Із-за вибуху бомби двоє людей загинули, ще одного у важкому стані доставили в реанімацію.

Нагадаємо, в квітні 2009 року в місті Ізюм на плавнях річки Сіверській Донець «чорні археологи» знайшли авіабомбу часів Великої Вітчизняної війни ФАБ-250. Фахівці МНС ухвалили рішення про знешкодження боєприпасів на місці їх знаходження. Для цього був виритий котлован, а в радіусі розльоту осколків виставлено оточення.

20 лютого 2009 року в Харкові, на будівельному майданчику по вул. Сумською, 132 (район Іподрому) була виявлена авіабомба, яку співробітники МНС вимушені були ліквідовувати на місці.

Нагадаємо, 13 жовтня, близько 9:00 в Кировському районі Дніпропетровська на вулиці Харківській, 4, в п'ятиповерховому житловому будинку відбувся вибух на зовнішній трубі побутового газу. В наслідок вибуху загинув дніпропетровський бізнесмен В. Брагинський, який мешкав в будинку неподалеку.


 

comments powered by HyperComments