Роковини першого вбивства інкасаторів: десять жертв за вісім років – і жодного арешту

Вівторок, 27 жовтня 2009, 12:52
Харківська міліція вже декілька днів працює в посиленому режимі. Адже 26 жовтня стало роковинами першого в місті вбивства інкасаторів – першого з п'яти, що унесли десять людських життів.
зброя

Злочинці кидали зухвалі виклики правоохоронцям: перший напад на інкасаторів вони зробили 26 жовтня 2001 р. Тоді бандити оволоділи інкасаторським автомобілем, в якому знаходилися велика сума грошей, табельна зброя співробітників міліції, — два автомати АКС-47 У. Злочин не був розкритий.

П'ять років тому, 26 жовтня 2004 р., двома невідомими (до цих пір!) злочинцями було здійснено розбійний напад на екіпаж служби інкасації ХОУ «Ощадбанка».

В результаті нападу два інкасатори - Юрій Берко і Василь Герасимук - отримали смертельні поранення. Третій - Сергій Ещенко - з пораненням черевної порожнини дивом вижив. Були викрадені значна сума грошей і табельна зброя одного з інкасаторів.

З нагоди цих фатальних роковин товариші загиблих вчора пришли на місце трагедії, біля відділення №296 ХОУ «Ощадбанка» по вулиці Героїв Праці, 6, щоб вшанувати їх пам'ять.

Пам'ятається, коментуючи цей злочин на прес-конференції, прокурор Харківської області Василь Синчук сказав: це виклик правоохоронним органам, і справу чести розкрити цей злочин.

Через три роки, того ж дня 26(!) жовтня знову було здійснено розбійний напад.

А дещо більше, ніж через рік, — 8 листопада 2005 р. (по старому стилю 26 жовтня) двоє невідомих злочинців, використовуючи ті ж автомати, що і при нападі на інкасаторів 26 жовтня 2004 р. знову напали на екіпаж інкасації, цього разу банка «Аваль», внаслідок чого загинули два працівники міліції і один інкасатор банку «Аваль». Водій-інкасатор отримав поранення, не небезпечні для життя. Злочинці знов оволоділи значною сумою грошей в гривнях, доларах, рублях, євро.

Отже, в цих злочинах «брала» участь одна і та ж зброя, що говорить про те, що їх здійснювали одні і ті ж особи. Ще одна деталь: злочинці добре знали маршрут інкасаторів, вони нападали в кінцевому пункті. І це наводить на думку: чи не було джерело інформації в самому «Ощадбанку»?

Треба сказати, що за останні роки правоохоронними органами було збуджено дев'ять кримінальних справ, що мали пряме відношення до ХОУ «Ощадбанка». Це кримінальні справи про розбійні напади на інкасаторів. Але, крім того, ряд справ про розкрадання. Так, в 2004 р. було збуджено кримінальну справу за фактом розкрадання інкасаторської сумки в одній з кас Жовтневого району з грошима у розмірі 22 тис. грн у філіалі ХОУ «Ощадбанка» невстановленими особами. У 2005 р. збуджена кримінальна справа по звинуваченню А. Лещенко, співробітника відділу пластикових банківських карток «Ощадбанка» в розкраданні з банкомату грошей в сумі 77 тис. грн. Викрадені гроші були відшкодовані ним за вироком суду. У тому ж 2005 року прокуратурою Московського району м. Харкова було збуджено кримінальну справу по звинуваченню Н. У. Віноградової, співробітника однієї з кас Московського району ХОУ «Ощадбанка» в розкраданні 29556 грн. Вона засуджена Московським районним судом до п'яти років позбавлення волі з відстроченням покарання на три роки. Повернула банку 7500 грн, решта збитку гасить за вироком судна.

Були кримінальні справи за фактом шахрайських дій, використання свідомо підроблених документів тощо.

Отже не все спокійно «в королівстві Данському» — тобто в ХОУ «Ощадбанка» і його філіалах.

Але чи зробило його керівництво належні висновки з розбійних нападів на інкасаторів, чи прийняло з свого боку всі заходи для того, щоб запобігти можливим в майбутньому злочинам?

На жаль, факти говорять про те, що тут як і раніше панує якась безпечність, щоб не сказати злочинна халатність.

2 квітня цього року злочинці знов нагадали про себе, зробивши новий злочинний напад на інкасаторів біля ощадкаси на вулиці Клапцова. Було розстріляно трьох інкасаторів. 15 квітня 2009 р. прокурор Харківської області Василь Синчук порушив кримінальну справу за фактом халатності посадовців ХОУ «Ощадбанка». Розслідування кримінальних справ за фактом загибелі інкасаторів в м. Харкові знаходиться на особистому контролі у заступника Генерального прокурора України В. П. Пшонки.

Треба сказати, що за останні роки в ході перевірок співробітниками департаменту безпеки «Ощадбанка» України були розкриті серйозні системні порушення у філіалах ХОУ «Ощадбанка».

Так, у філіалі Чугуївського відділення порушувалися вимоги по кількісному складу бригади інкасаторів, порушувався порядок зберігання інкасаторських сумок з валютними цінностями, не проводився належним чином інструктаж членів інкасаторської бригади. Більшість приміщень філіалу-відділення не були обладнані засобами сигналізації. У одного з інкасаторів під час перебування на маршруті з автомобіля було викрадено табельну зброю. Проте кримінальної відповідальності ніхто не поніс.

На основі перевірки було дано вказівку про ліквідацію сектора інкасації філіалу Чугуївського відділення №2834. Одночасно з цим зобов'язали керівництво «Ощадбанка», його начальника О. В. Сороколиту провести перевірку всіх підрозділів перевезення валютних цінностей і інкасації грошей, місць зберігання зброї обласного управління, дотримання всіх вимог нормативних документів НБУ, МВС і «Ощадбанка» і прийняти заходи по усуненню виявлених недоліків.

Про результати цієї роботи належало доповісти 20 листопада 2008 р. Чи усунені недоліки? Чи прийняті заходи по посиленню безпеки інкасаторів, що щодня ризикують своїм життям? Чи придбані броньовані автомашини, важкі бронежилети, титанові каски?

На ці питання частково нам відповіли учасники зустрічі, присвяченим п'ятим фатальним роковинам розбійного нападу на інкасаторів.

Зроблено дуже мало. Правда, по вказівці правління «Ощадбанка» України збільшена кількість охоронців. Тепер в кожному філіалі свій охоронець. Інкасаторів забезпечили мобільними телефонами, машини — приладами супутникового спостереження. Забезпечується їх охоронний супровід. Проте за ці роки придбаний всього один броньований автомобіль. Скільки ж років знадобиться, щоб замінити все?

Ні важких бронежилетів, ні титанових касок, що забезпечують безпеку інкасаторів, поки немає. І зв'язано це, як пояснюють, з відсутністю фінансових коштів.

В. о. голови правління «Ощадбанка» України В. Д. Буряк в листі на ім'я начальника філіалу Харківського обласного управління ВАТ «Ощадбанк» О. В. Сороколити повідомив, що виділити кошти понад об'єми, передбачені бюджетом на 2009 р. на послуги охорони і інші заходи безпеки, немає можливості. Разом з тим, як випливає з листа, правління не забороняє збільшити капітальні інвестиції в систему безпеки установ банку за рахунок перегляду окремих статей бюджету облуправління за умови узгодження таких змін фінансовим комітетом банку. Це говорить про те, що правління «Ощадбанка» України знає про наявність таких внутрішніх джерел.

Присутні на зустрічі, де поминали загиблих товаришів, колишні і нинішні співробітники банку розповідали, що на ремонт обласного управління витрачено понад 2 млн гривень. У кабінети посадовців придбані дорогі меблі, холодильники тощо.

Можна було б з меншим розмахом влаштовувати своє благополуччя посадовцям.

А ще з болем говорили присутні про те, що керівництво банку буквально виганяє професійні кадри, замінюючи їх менш кваліфікованими. З яких же інтересів виходять?

Невідомо поки нічого і про кримінальну справу, збуджену прокурором області за фактом халатності посадовців «Ощадбанка», хоча пройшло вже півроку.
 
Нагадаємо, що на брифінгу в Харкові Юрій Луценко розповів, що справа інкасаторів так і не зрушилася з мертвої точки.

Також нагадаємо, що екс-начальник ГУ МВС в Харківській області Віктор Развадовській, який за час своєї діяльності в Харкові заробив славу любителя гучних заяв (що нерідко закінчуються нічим) і розповідей про особисту участь в затриманні чергового небезпечного злочинця, заявляв, що впритул наблизився до того, щоб розкрити вбивства інкасаторів минулих років, що увійшли до переліку найрезонансніших вісяків. Правда, після вбивства інкасаторів в квітні він дещо стримав свою пристрасть до публічних виступів.

comments powered by HyperComments