Розкрита група «чорних трансплантологів» за участю провідних хірургів

Четвер, 5 серпня 2010, 15:19
Українські правоохоронці припинили діяльність транснаціональної угрупування «чорних трансплантологів», в роботі якої брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова.
трансплантація

Як розповів начальник департаменту з боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер, департамент спільно з Держприкордонслужбою викрив діяльність транснаціонального угрупування, яке працювало близько трьох років, вербуючи громадян України, Росії, Молдови, Білорусії та Узбекистану й перевозячи їх до Азербайджану та Еквадору для трансплантації органів реципієнтам з Ізраїлю.

За словами Ю. Кучера, до складу злочинної групи входило 12 осіб, а очолював організацію ізраїльський підданий.

«У цій схемі були задіяні четверо ведучих лікарів однієї з київських клінік – інституту Шалімова», – заявив він.

Встановлено, що донорами були близько 50 осіб. В даний час заарештовані четверо активних учасників угрупування.

Пошуком донорів, а ними, як правило, ставали малозабезпечені громадяни, займалися сім вербувальників – мешканці Київської, Одеської, Закарпатської та Запорізької областей. Вони розміщували оголошення в інтернеті і після підбору донорів здача аналізів проходила в Інституті ім.Шалімова, а організатор угрупування, громадянин Ізраїлю, підбирав людей, які потребують пересадки органів.

Більшість донорів – здорові жінки від 18 до 25 років.

Потім донори через аеропорт «Бориспіль» виїжджали за кордон. Операції з пересадки нирки проводилися в основному в Азербайджані, а також Еквадорі (білоруським громадянам).

Кілька операцій було зроблено в самому Інституті ім.Шалімова.

«Встановлено до 50 донорів, кожен з яких отримував за продаж своєї нирки $ 10 тис. Реципієнтам такі операції обходилися в $ 100-150 тис.», – зазначив Ю. Кучер. За кожну операцію українські хірурги отримували від $ 15 до 20 тис.

Загальний обсяг коштів цього злочинного бізнесу складав близько $ 18 млн на рік. Члени угрупування заробили понад $ 40 млн. Вони були затримані «на гарячому» в Києві під час проведення операції.

Ю. Кучер уточнив, що на етапі документування цих злочинів були і заяви самих донорів, які виступають у справі як потерпілі. В даний час вони дають пояснення.

Він акцентував увагу на тому, що у даної кримінальної справи, яка розслідується за ч. 2 ст. 149 КК (торгівля людьми), є перспективи розслідування і передачі до суду.

comments powered by HyperComments