Замість оформлення митної декларації власники товару дали хабара

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 25 січня 2011, 20:22
За вивіз з України 10 жіночих пальто вартістю 1500$працівник митної служби отримав 4000 російських рублів хабара.
Замість оформлення митної декларації власники товару дали хабара

 

За словами першого заступника начальника Харківської обласної митниці Олександра Мирзи, працівника митної служби звільнено за недотримання присяги, а також за те, що зганьбив процедуру митного контролю і викликав недовіру у перевізників.

Аналізуючи інцидент, Олександр Мирза зазначив, що для вивозу 10 пальт із території України треба було оформити вантажну митну декларацію, і митні платежі в аналогічних випадках не вимагаються. Але власники товару вирішили не морочитися з документацією, а просто дати хабара.

Олександр Мирза пов’язує цей випадок з українською ментальністю, а також незнанням законів та небажанням їх дотримуватись.

Водночас, Олександр Мирза припускає, що відмова від оформлення вантажної митної декларації могла бути свідомою. Адже реєстрація товару в державних органах могла призвести до оподаткування підприємницької діяльності, яка, імовірно, не є зареєстрованою.

Олександр Мирза також наголосив на тому, що 36 підприємств входять до «білого списку» обласної митниці і 5 – до «зеленого списку», тобто проходять спрощений митний контроль. Місце в таких списках отримують ті підприємства, за якими протягом року не було виявлено жодних порушень.

Аби не довелось сплачувати штрафів чи інших стягнень, Олександр Мирза радить звертатися до консультаційних центрів митної служби і вчасно здійснювати митне оформлення товарів.

comments powered by HyperComments