Уночі невідомі розбили погруддя Шевченка, проте міліція не діє

Середа, 2 березня 2011, 13:09
У Сквирському районі Київської області розбили погруддя Тараса Шевченка, однак кримінальну справу не порушено.
погруддя шевченка

Про це повідомляє «Газета по-українськи» (№ 1184 від 2 березня 2011 року) із посиланням на місцевого скульптора Григорія Літоша.

«Як одрізали голову Сталіну, то підняли ґвалт на всю країну, – говорить скульптор Григорій Літош, 61 рік. – А тут просто так розгромили Кобзаря, і нікому нема діла».

Григорій Літош живе у селі Селезенівка Сквирського району Київської області. Із дружиною розлучився. Син у Києві, навчається у Національному авіаційному університеті. Скульптор 28 років викладав у школі географію, креслення, трудове навчання. Вісім років на пенсії.

«Я – патріот, – каже майстер. – Люблю Шевченка, напам'ять знаю багато його віршів. Усе життя маю хобі – виготовляти із залізобетону і гіпсу скульптури. Найбільше – Шевченка. Зараз є час цим займатися».

Кілька років тому Григорій Матвійович виготовив із залізобетону 3-метрову скульптуру Кобзаря:

«Улітку 2008-го дізнався, що в центрі Сквири звільнився постамент від пам'ятника Леніна, – позказав Літош. – Я зайшов до мера Валерія Скачка. Кажу, в мене є статуя Шевченка, запросив на смотрини. Приїхало районне начальство, подивилися: «Робота отлічна, будем брать». Заключили договір куплі-продажу на 400 тисяч гривень. Коли пам'ятник на постамент поставили, від договору всі дружно отказалися. Ти його подарив, кажуть. Наш тодішній губернатор Віра Ульянченко казала по радіо, що на пам'ятник у Сквирі виділили мільйон гривень. Коли я пішов просити гроші, стали мені угрожать: «Хочеш обдерти район? Прив'яжем до дерева, лиси порозривають». А зараз нема кому пожалітися, нові чиновники мене вперше бачать».

Літош мав також погруддя Тараса Шевченка. Зробив його до 85-річчя Сквирського району. Однак дарувати не схотів.

2 лютого вночі до Григорія Матвійовича вдерлися кілька чоловіків.

«Розбили мені вікно, побили у дворі Шевченка. І нікому діла нема. Кажуть, збитки не сягають 25 тисяч гривень. Дільничний виїхав, познімали сліди, але досі не дали жодної письмової відповіді. Мені що, автомата куплять? Сьодні камінь жбурнули, завтра кинуть і гранату».

comments powered by HyperComments