У Криму побили до смерті народного артиста Білорусі. Версії слідства

Середа, 29 серпня 2012, 11:31
У севастопольській лікарні помер народний артист Білорусі, співак Яків Науменко.
яків науменко

У Білорусії досі губляться в здогадах, що ж сталося з артистом в Севастополі. Народного артиста, 53-річного Якова Науменко, творчість якого почитав сам Лукашенко, побили до смерті, і він помер, не приходячи до тями. Дісталося і його синові, якому зламали щелепу.

Як повідомляє «УК», жорстоко побитий невідомими народний артист Білорусі Яків Науменко 27 серпня помер у севастопольській лікарні. Протягом тижня його перебування там правоохоронці уникали коментарів з приводу нападу на відомого співака.

За версією ЗМІ, співак з сином були присутні на концерті якогось колеги по цеху і виявили бажання пройти за куліси, щоб привітати співака з вдалим виступом.

Шлях їм перегородив охоронець. Після недовгих сперечань Тихону Науменко зламали щелепу, а його батько впав з проломленим черепом... Після того як інформація долетіла до Білорусії і почався галас, правоохоронні органи України повідомили, що охорона концерту тут ні при чому. Більш того, в цей день в місті взагалі не було ніякого концерту. «Еврорадіо» вдалося додзвонитися до севастопольської міліції, де повідомили, що конфлікт стався 19 серпня між артистом і невстановленою особою на площі Нахімова. Під час бійки Науменко впав навзнак, ударившись головою об бордюр. Били народного артиста Білорусі місцеві хлопці, можливо, з числа тих, хто «кришує» вуличних музикантів, пише «Московський комсомолець».

Ці міцні хлопці не просто охороняють трубадурів, а вимагають гроші з тих, хто зупинився, щоб послухати: за задоволення, мовляв, треба платити. Маститий маестро Яків Науменко, імовірно, обурився настільки відвертим здирництвом. І був нещадно битий. Історію зі спробою Науменко проникнути за лаштунки під час концерту приятеля-артиста, за словами прес-служби Севастопольської главку МВС, притягли за вуха. Слідче управління главку порушило кримінальну справу за ст. 115, ч. 1, КК України («умисне вбивство»).

Друзі артиста з Національного академічного народного оркестру розповіли, що знали тільки те, що артист потрапив до лікарні і йому зробили трепанацію черепа. Всі шоковані цією історією, так як їх колега був безконфліктним і доброю людиною. Співак Олександр Тиханович також знав небагато. «Як я знаю, він був із сином на відпочинку в Севастополі. Його там побили. Лежав у комі. І, не приходячи до тями, помер», – розповів Тиханович місцевим ЗМІ.

Як повідомили кореспонденту «МК» в Белгосфілармоніі, при якій працював Яків Науменко, він завжди був дуже врівноваженим, спокійним людиною, без зайвих претензій і тим більше артистичних капризів. За ним ніколи не стояло ніяких скандальних історій. Їздив з концертами по всій Білорусії, брав участь практично у всіх урядових концертах. Артист виконував ліричні і патріотичні пісні, для нього писали відомі білоруські композитори.

У артиста залишилися дружина, двоє дітей і двоє онуків. Син Тихон – п'ятикурсник Інституту журналістики БГУ. Дочка Вероніка кілька років тому виїхала в Ліон (Франція), де працює на Euronews.

Тіло Науменко у вівторок повинні були доставити на батьківщину, а в середу в Белгосфілармоніі пройде панахида по артисту. Не виключено, що попрощатися з улюбленим виконавцем прийде і глава держави. Олександр Лукашенко в направленому співчутті рідним співака написав так: «Частинка душі Якова Науменко, втілена в піснях, назавжди залишиться на білоруській землі».

ДОВІДКА
Яків Науменко народився в Орші в 1959 році, закінчив музичну школу по класу акордеона. З Севастополем його пов'язували три роки служби на Чорноморському флоті, а також навчання в Севастопольському приладобудівному інституті. Потім Яків закінчив мінське музичне училище, московський інститут імені Гнесіних. Був солістом естрадного оркестру під керуванням Райського, співпрацював з Державним концертним оркестром Білорусі та Президентським оркестром Білорусі, був солістом Національного академічного народного оркестру Республіки Білорусь імені І.Жіновіча. Слухачам Яків Науменко запам'ятався піснями «Бивайце здарови», «Беларусачка».

comments powered by HyperComments