У річці під Харковом – масовий мор риби

Понеділок, 3 червня 2013, 11:42
Поблизу селища Покотилівка в річці Уди загинули тисячі риб. Місцеві жителі виловлювали рибу з води голими руками, а в надзвичайній події звинувачують підприємства, які розташовані вище за течією.
мор риби

Як розповідають  місцеві жителі, щось недобре на воді почало відбуватися в четвер вранці, 30 травня. «Походив справжнісінький мор. Дохла плотва йшла за течією, решта риба спливала на поверхню», – розповідає житель Покотилівки Олександр Касьянов. За словами чоловіка, зябра у всієї риби були забиті чимось чорним, через це вона не могла дихати і загинула. «Я не беруся називати цифри, але візуально було дуже багато дохлої риби, йдеться про тисячі, а може, навіть про десятки тисяч. Місцеві рибалки не злякалися, що риба подохла, і почали її виловлювати: спочатку хапали всю поспіль, велику і дрібну, а потім вже почали дрібну відкидати. Я ніколи не бачив стільки риби і чайок, які відразу ж злетілися на річку. У них був справжній бенкет », – говорить Касьянов. Незважаючи на наявність таких горе-рибалок, більшість жителів налякані і засмучені. «Ще 20 років тому тут був величезний пляж, люди завжди купалися, рибалили. Потім річку забруднили, і ніхто цього вже не робив. Останнім часом річка стала чистішою, з'явилися раки, що у брудній воді не живуть. І тут таке!» – скаржиться Касьянов.

Звинувачують бізнесменів

Місцеві пов'язують НП з недбайливими підприємцями: мовляв, хтось із них вилив у річку отруйні відходи виробництва. За їх словами, з четверга і до вчора вода в річці в багатьох місцях була забруднена патьоками і плямами темно-коричневого і жовтого кольорів. Жителі Покотилівки написали заяву до міліції, звернулися до рибнагляду і екоінспекції, справою також зацікавилися і в обласній прокуратурі. «Вже взято проби річкової води, зараз проходять дослідження. Також в лабораторію ветеринарної медицини були передані проби загиблої риби. Безпосереднє джерело можливого скидання стічних вод у річку поки не зафіксовано. Але результати лабораторних досліджень ми очікуємо з дня на день», – розповів заступник прокурора області Леонід Лахтюк.

Хочуть очистити річку

Екологи не беруться назвати причину того, що сталося, але і без цього говорять, що екосистема на річці підірвана. «Для висновків потрібні результати досліджень. А так я можу тільки аналізувати навскидку. Може, це хтось рибалив електровудкою, може, дійсно викиди якісь були. Але, звичайно, для природи не могла пройти непоміченою загибель такої великої кількості риби. Потрібно дочекатися результатів досліджень, і якщо у трагедії винне якесь підприємство, то його потрібно покарати. Якщо ж природні причини, то потрібно теж допомогти річці відновитися», – пояснює еколог Олег Перегон. Жителі Покотилівки підтримують його точку зору: кажуть, що дочекаються результатів досліджень, а потім будуть вимагати покарання винних у НП і очищення річки.

Ризикнули скуштувати

Незважаючи на те, що більшість жителів Покотилівки були налякані тим, що сталося, в селищі все ж знайшлися сміливці, які не побоялися поласувати мертвою рибою. «Знаю точно, що деякі ризикнули поїсти рибки. Поки ніби все здорові», – говорить Олександр Касьянов.
 

comments powered by HyperComments