Розкрито справу теракту в Харкові

Понеділок, 24 листопада 2014, 09:57
СБУ покладає відповідальність за вибух на “Харківських партизанів” – пише BBC.Україна. Слідство теракт у рок-пабі називає розкритим. За підозрою в організації вибуху викрито групу, одну зі складових частин так званих “Харківських партизанів”.
Розкрито справу теракту в Харкові

 “Нами достовірно встановлена причетність осіб, які скоїли злочин. В нас є свідчення. Є й інші докази. В якій годині, ким було занесено міну, хто виконував. Триває розслідування. Не все поки що можна розповідати”, – повідомив журналістам Олександр Пивовар, керівник Харківського управління СБУ.

Після вибуху в пабі “Стіна” слідчі переглянули відео з вуличних камер спостереження і знайшли збіги.

 “Ми “отримали” двох керівників – чоловіка і жінку, вони знали один одного, але кожен керував своєю групою. Протягом тижня спостережень ми встановили максимально широке коло осіб у цих групах, знайшли їхній арсенал, побачили підготовку наступного теракту і – викрили їх”, – розповів представник СБУ.

За даними прокуратури, більшість причетних до теракту, затримані: “Про підозру оголошено 14 громадянам України. Семеро утримуються під вартою без можливості внесення застави. Ще двоє будуть заарештовані ближчим часом. І ще п’ять членів угруповування в розшуку”, – повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко.

 «Харківських партизанів» у СБУ визначають як організацію, створену за принципами мережевого маркетингу: низка окремих розвідувально-диверсійних груп, які переважно не мають горизонтальних зв’язків. Спецслужби не розголошують мотивів підпільної партизанської діяльності. Говорять тільки про гроші як про стимул: “Вся робота оплачувалася. Всі епізоди знімалися на відео, як для звіту”. СБУ заявляє, що для диверсійної роботи їх вербували або члени угруповань, або безпосередньо спецслужби РФ, які керують ними: дають завдання, інструктують, навчають, надають зброю, боєприпаси та фінансування. Українська влада від самого початку загострення на Сході та в Криму звинувачує Росію у розпалюванні конфліктів в Україні у різний спосіб, а також у матеріальній допомозі сепаратистам, аж до відправлення російських військових. Попри це Росія послідовно і категорично спростовує будь-яку причетність до конфлікту на сході України. СБУ твердить, що частину заарештованих членів організації були змушені обміняти на полонених бойовиками.

 

comments powered by HyperComments