Як бреше офіційна кадастрова карта — на прикладі Мартового

Вівторок, 31 травня 2016, 11:40
У селищі Мартове на Харківщині замість сільських будиночків та лісу височіють маєтки родин харківських суддів, прокурорів, податківців та митрополита.
Як бреше офіційна кадастрова карта — на прикладі Мартового

Видання «Наші гроші» пише, що «утаємниченість – спільна риса нових жителів Мартового», це видно ще за 10 кілометрів до селища — там стоїть паркан. На кадастровій карті позначені невеличкі будинки та ліс, а в дійсності — великі помістя за міцними парканами, «які все глибше і глибше врізаються в ліс». До того ж на жодній новобудові немає таблички з адресою.

Найбільш відомий широкому загалу мешканець Мартового – мільярдер Олександр Ярославський. «В 2011 році польські журналісти під час зйомок фільму «Король Харкова» оцінили площу його маєтка в 25 гектарів. На кадастровій карті такої ділянки в Мартовому не знайти. Та й на самого Ярославського офіційно не зареєстровано жодного будинку в Харківській області», — пише видання.

Але місцеві мешканці безпомилково вказують власність мільярдера. Перед в’їздом до маєтку стоїть табличка з надписом, що цей ліс – природний заказник. Google Map показує тут будинок, басейн, пірс та інші споруди. Офіційно у власності олігарха дві земельні ділянки площею 0,6 га та 0,25 га, опосередковано — ще 0,21 га, житловий будинок, оренда 6 га землі на березі водосховища.

Земельна ділянка площею 0,99 в оренді у ТОВ «Стрім», пов’язаного з Володимиром Бездітком – батьком судді Харківського окружного адміністративного суду Дениса Бездітка.

Єдиний острів площею 2,37 га, який відноситься до території Мартівської селищної ради, знаходиться в оренді у Юрій Миколайовича Петрикова, який входив до наглядової ради АТ «Інвестор» Арсена Авакова.

Серед власників землі та маєтків у Мартовому «Наші гроші» називають митрополита Харківського та Богодухівського Онуфрія (Олег Легкий). Загальна проща власності — 0,56 га  посеред лісу, неподалік від водосховища.

«В 2009 році фірма «Укрзембудтур», якою володіє митрополит разом зі своїм братом – депутатом Харківської облради й секретарем єпархії Яромиром Легким, та Тетяною Ярмак через суд узаконила самобуди в Мартовому. Фірма отримала право власності на чотири дачні будинки літ. «А» площею 25 кв м, літ. «Б» площею 138 кв м, літ. «В» площею 137 кв м, літ. «Г» площею 168 кв м. Зараз у власності фірми лише один дачний будинок, все інше належить митрополиту», — вказують журналісти.

Серед власників нерухомості — Лариса Шингарьова та Наталія Лапшина, які є засновниками ТОВ «Флореаль-2005». Раніше серед засновників їх фірми було АТЗТ «НПК-Холдинг» Геннадія Кернеса.

Також маєтки у селищі опосередковано мають син екс-заступника прокурора області та екс-віце-губернатора Олега Анпілогова, колишній бізнес-партнер Ярославського Світлана Алейнікова, екс-головний податківець Харківщини Станіслав Денисюк, керівник Східної ОДПІ м. Харкова Михайло Макаренко, поліцейський Дмитро Ковальчук, який працює у відділу протидії злочинам у сфері земельних відносин та надрокористування, та багато родин місцевих депутатів.

Повний список власників земельних ділянок та нерухомості у Мартовій — в таблиці.

Довідково. Селище Мартове – одне з найбільш мальовничих місць у Харківській області. Воно розташоване на березі Печенізького водосховища річки Сіверський Донець і є одним з найулюбленіших місць для відпочинку у харків’ян.

comments powered by HyperComments