Політична помилка чи порятунок єдності країни? Коментарі про затримання Александровської

П'ятниця, 1 липня 2016, 14:12
Два дні переважна більшість центральних ЗМІ тримала собкорів у Київському райсуді Харкова. Стрічки були сповнені перипетіями у залах.
Політична помилка чи порятунок єдності країни? Коментарі про затримання Александровської

Феміда визначала запобіжний захід для екс-нардепа від КПУ Алли Александровської, затриманої 28 червня. СБУ наступного дня розгорнуто пояснила свою позицію. Більше інформація не оновлювалася.

Про хід судового розслідування звітувала прес-служба облпрокуратури. Одразу після оголошення рішення на сайті облпрокуратури опубліковано припис: «За клопотанням прокуратури Київський районний суд м. Харкова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави на 2 місяці колишньому народному депутату Верховної Ради України ІІІ-VI скликань від КПУ, яка підозрюється у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність держави і наданні неправомірної вигоди службовій особі (ч.2 ст. 110 та ч.3 ст. 369 КК України)». Далі йде уточнення обставин.

Жодних коментарів від високих держслужбовців знайти в мережі не вдалося. Лише Ігор Райнін висловив на офіційному сайті ХОДА особисту думку: «Як громадянин України я вважаю, що діяльність Олександровської спрямована на те, щоб привести війну в нашу країну в цілому та в Харківську область зокрема. Співпраця Олександровської та її сина з Росією була заснована на думці, що все можливо купити за гроші. Але життя довело, що це не так... У Харківській області жодна місцева рада не винесла рішення, яке було б спрямоване на федералізацію — фактично, на підрив країни зсередини і підрив такого прифронтового регіону, як Харківська область. Усіх, хто намагається йти «дорогою Олександровської», хочу попередити: запам'ятайте, куди ця дорога приводить. Війни в Харківській області ми не допустимо».

Зазначимо, що на дії правоохоронців відреагували у політичних колах. Наприклад, фракція «Опозиційного блоку» вимагає від СБУ і Генпрокуратури публічних пояснень причини арешту Алли Александровської. Інна Богословська у коментарі ІНФОРМАТОРу заявила, що вказане судове провадження – це «спроба зупинити розростання сепаратизму на Слобожанщині, яким керує політична сила Віктора Медведчука». Депутат Олександр Кірш заявив виданню «Голос.uа», що затримання Александровської є «політичною помилкою», бо «реальної загрози» від неї немає, а «реально від цього виграють тільки екстремісти, у яких з'являється новий привід».

Видання «Сьогодні» зібрало коментарі політологів. Наприклад, Валерій Дудко впевнений, що КПУ вже давно є філією російської компартії в Україні, яка, в свою чергу, є активним прихильником «народних республік» на сході України. За його словами, затримання Александровської — ще й сигнал для всіх її соратників, які збираються співпрацювати з РФ і отримувати гроші від сусідів на фінансування сепаратизму. Вторить колезі і політолог Антон Авксентьєв: «Хотілося б думати, що із затриманням Александровської спроби просування «ХНР» та інших проектів по Харкову закінчаться. Принаймні інших фігурантів, здатних зсередини здійснити подібний план, не видно – хтось утік, а хтось сидить за гратами».

comments powered by HyperComments