Аспіранта ХАІ затримали за шпигунство

Субота, 1 жовтня 2016, 14:35
Київський районний суд Харкова задовольнив клопотання слідчого СБУ про накладення арешту на нерухоме майно, що належить аспіранту Національного аерокосмічного університету «ХАІ», який підозрюється в шпигунстві.
Аспіранта ХАІ затримали за шпигунство

«Накласти арешт на нерухоме майно, що належить підозрюваному, ...а саме, на квартиру... і нежитлові приміщення цокольного поверху №13 в житловому будинку літ «А-9», які розташовані по вул. Механізаторській, 21 шляхом заборони їх розпорядження і відчуження», – йдеться в ухвалі суду, опублікованій у реєстрі судових рішень.

Згідно з визначенням суду, аспірант НТУ «ХАІ» підозрюється в шпигунстві на користь Ірану. Він збирав інформацію, яка представляє державну таємницю у сфері оборони, аби передати її представникам технологічного університету Шаріф (Іран), що використовується національними спецслужбами при проведенні розвідувальної діяльності щодо України.

За даними СБУ, по цю інформацію аспірант звернувся до знайомого співробітника ХФТІ, який мав допуск до держтаємниці за формою №3. За передачу інформації по Скайпу аспірант обіцяв 5000 гривень. Передача першої частини інформації, що стосується «теорії генератора MILO» і не представляє держтаємниці, відбулася 17 серпня.

25 серпня прокуратура Харківської області винісла постанову про проведення негласних слідчих дій (контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту) із залученням до нього співробітника ХФТІ. Той передав аспіранту фальшивий документ під грифом «секретно». Після передачі аспірантом інформації з цього документа представникам університету Шаріф шляхом відеоконференції 31 серпня він був затриманий у своїй квартирі. Під час обшуку були виявлені технічні засоби і спеціальне програмне забезпечення для передачі інформації іноземцям.

comments powered by HyperComments