Харківські суди розглядають резонансні справи по сепаратистам/ розклад засідань

Понеділок, 12 грудня 2016, 18:43
Сьогодні, 12 грудня було заплановано засідання в Київському райсуді в справі харківського сепаратиста Юрія Апухтіна.
Харківські суди розглядають резонансні справи по сепаратистам/ розклад засідань

Варто відзначити, що попереднє засідання, на якому проросійському активісти подовжили термін утримання під вартою на 2 місяці, відбулося 26 жовтня. Запобіжний захід не передбачав права на заставу.

Нагадаємо, Апухтін заарештований в квітні 2014 року за організацію масових заворушень, включаючи штурм Харківської ОДА, а також заклики до створення "ХНР" і "Конституції ХНР". У травні він вийшов під заставу, внесену екс-нардепом Олегом Царьовим. Тоді ж Апухтін помічений як організатор проросійських мітингів в Харкові. Знову заарештований в грудні і поміщений в СІЗО. Йому загрожує до 15 років в'язниці.

У серпні 2014 року Харківський окружний адмінсуд заборонив сепаратистську організацію "Юго-Восток", лідером якої був Апухтін.

Крім того, 14 грудня відбудуться засідання в Київському райсуді: об 11:30 - в справі Ігната кромського ("Топаза"), а о 14:00 - в справі сепаратистки Марини Ковтуна. Також о 14:00 тільки у Фрунзенському суді розпочнеться чергове засідання у справі про теракт біля Палацу спорту.

Відначимо, Марину Ковтун судять за теракт в рок-пабі "Стена", який знаходиться в центрі міста. Надзвичайна подія сталась в 2014 році. Тоді в закладі було взірвано пластикову бомбу, постраждали 13 відвідувачів.

Нагадаємо, харків'янин Кромський став відомий по позивному "Топаз" після появи в інтернеті відео, знятого в таборі "антиМайдану" в Маріїнському парку в 2013 році. Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів волає про допомогу до супроводжуючого його Кромского: "Топаз, дай команду!".

Кромского затримали в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом захоплення 1 березня 2014 року будівлі Харківської ОДА. 29 березня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня він втік, зрізавши браслет. У квітні його затримали співробітники СБУ, 12 однак вересня Київська райсуд змінив запобіжний захід для Кромского на особисте зобов'язання. 17 квітня того ж року його затримали на кордоні при спробі втечі в Росію. Зараз сепаратиста судять в Харкові.

Теракт біля Палацу спорту стався 22 лютого 2015 року. Тоді загинули 4 людини і 9 отримали поранення.

За підозрою в скоєнні злочину були затримані троє чоловіків. Справа слухається у Фрунзенському райсуді Харкова.

На місці теракту встановили пам'ятний знак.

 

comments powered by HyperComments