За зниження показників лічильників саморобними пристроями громадян пропонують саджати на 5 років

П'ятниця, 16 грудня 2016, 06:34
Така норма передбачена в черговому законопроекті, який підготували народні депутати
За зниження показників лічильників саморобними пристроями громадян пропонують саджати на 5 років

Нагадаємо, що зараз стаття 188-1 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за безоблікове споживання електричної енергії без дозволу енергопостачальника, самовільне підключення до його мереж, пошкодження приладу обліку, зриву пломби та дій споживача, які призводять до заниження показів приладу обліку. При цьому для визначення розміру майнової шкоди, у випадку виявлення порушень, застосовується Методика обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення..

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою  статтею 188-2 такого змісту:

«Стаття 188-2 Виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії

«Виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії -

караються штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища,-

караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі до 5 років».

Законопроект підтримано профільним парламентським Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, що після підвищення тарифів мешканці однокімнатної квартири площею 32 кв. м заплатять за опалення 658 грн замість 1076 грн, а двокімнатної в 52 кв. м - 1070 грн замість 1749 грн.

Також ПАТ «Харківгаз» та ПАТ «Харківміськгаз» повідомили, що перевірили роботу понад 800 тис. газових приладів мешканців регіону. Під час перевірки 1 тис. газових приладів були відключені через їх самовільну заміну, перенос та встановлення. В разі виявлення таких порушень, газорозподільне підприємство зобов’язане припинити подачу газу споживачу. Компанії нагадють, що вартість робіт з відключення та пуску газу при самовільній заміні, встановленні або переносу газових приладів є платною послугою. Тож споживача-порушника очікують додаткові витрати.

comments powered by HyperComments