Підведені підсумки роботи податкової міліції Харківщини у 2016 році

П'ятниця, 13 січня 2017, 18:02
Головні напрями - ліквідація «конвертаційних» центрів, підпільних цехів з виготовлення підакцизних товарів та відшкодування завданих державі збитків
Підведені підсумки роботи податкової міліції Харківщини у 2016 році

За словами начальника оперативного управління ГУ ДФС у Харківській області Сергія Марєхіна, однією з актуальних проблем сьогодення залишається питання незаконного виготовлення та реалізації підакцизних товарів. Виявлено непоодинокі випадки продажу паливно-мастильних матеріалів, спирту, тютюнових та лікеро-горілчаних виробів без наявності необхідних дозвільних документів. Крім цього, нерідко підприємці організовують підпільне виробництво горілки або пального, не турбуючись не лише про сплату податків, а й про ту шкоду, яку вони можуть спричинити майну громадян  та, що найголовніше, здоров’ю та життю споживачів.

У 2016 році працівники податкової міліції Харківщини ліквідували діяльність 13 незаконних виробництв, з яких 8 спеціалізувалися на виготовленні лікеро-горілчаних виробів та 5 – на виробництві паливно-мастильних матеріалів.

«Протягом 2016 року в рамках протидії незаконному обігу підакцизних товарів працівники слідчо-оперативних підрозділів ГУ ДФС у Харківській області вилучили товарно-матеріальних цінностей на загальну суму у 30,5 млн. грн., з яких: алкогольних напоїв на суму 4,925 млн. грн., спирту на суму 1,968 млн. грн.,  тютюнових виробів на суму 546,58 тис. грн., паливно-мастильних матеріалів на суму 21,7 млн. гривень та транспортних засобів на суму 1,315 млн. грн.», - розповідає Сергій Марєхін.

Одним з основних напрямків «детинізації» економіки є припинення незаконної діяльності «конвертаційних центрів» і відпрацювання суб'єктів господарювання, які користувалися їх послугами.  Цього року податковою міліцією Харківської області припинено діяльність 3 «конвертаційних центрів» із загальним обігом близько 5,36 млрд. грн.

В ході проведення обшуків в офісних та житлових приміщеннях учасників «конвертаційних» центрів виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, бухгалтерські документи, печатки, телефони, чернетки та грошові кошти у сумі 1,07 млн. гривень.

В ході службової діяльності працівники податкової міліції Харківщини виявили 53 фіктивних суб’єкти господарської діяльності, ймовірні втрати бюджету від їх діяльності складають 114,8 млн. грн..

Чимало підприємницьких структур будують свій бізнес так, щоб уникнути сплати ПДВ, застосовуючи для цього велику кількість схем мінімізації платежів. У поточному році працівниками податкової міліції розпочато 22 досудових розслідування за виявленими фактами ухилення від сплати ПДВ, сума встановлених збитків яких складає 67,5 млн. грн. За виявленими фактами незаконних заявок на відшкодування ПДВ розпочато 4 досудових розслідування, зменшена до відшкодування сума податку, яка є предметом досудових розслідувань, складає 1,9 млн. гривень. Також, розпочато 1 досудове розслідування за виявленими фактами незаконного відшкодування ПДВ, незаконно відшкодована сума податку, яка є предметом досудових розслідувань становить 1,6 млн. гривень. Наразі слідство за даними фактами продовжується.

Впродовж поточного року за напрямком викриття кримінальних правопорушень у митній сфері до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 15 кримінальних проваджень, встановлена сума збитків склала 37,2 млн. грн..

«Також ліквідовано 2 центри мінімізації митних платежів, за підсумками чого було накладено арешт на вилучені товарно-матеріалі цінності, майно та кошти на загальну суму у 60 млн. гривень, - зазначає Сергій Марєхін, - з метою забезпечення постійного моніторингу зовнішньоекономічних операцій у 2016 році працівниками оперативного управління було направлено до Харківської митниці ДФС 25 орієнтувань щодо можливих порушень митного та податкового законодавства. За результатами проведених спільних заходів складено 18 протоколів про порушення митних правил на суму 9,5 млн. грн.».

Нагадаємо, що Аваков висловився проти створення фінансової поліції. Податкова міліція продовжує діяти.

comments powered by HyperComments