Кіберполіція виявила інтернет-спільноти для самогубців (список причетних)

Неділя, 12 лютого 2017, 21:42
До списку потенційних жертв МВС внесло майже двісті користувачів
Кіберполіція виявила інтернет-спільноти для самогубців (список причетних)

Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляє про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, у яких дітей доводять до самогубства.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, організатори цієї системи відпрацювали чіткий алгоритм дій. Щоб вступити до спільноти, потрібно подати заявку для вступу й написати певний текст у себе на сторінці. Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невеличке психологічне вивчення особи та її готовності до самогубства через спілкування у приватному чаті.

Наступне повідомлення буде із завданням (опис завдання, та час, який надається на його виконання), яке слід фіксувати на фото чи відео. Якщо учасник не встигає виконати, його виключають зі спільноти.

Усього дається 50 завдань (квестів), у фейкових спільнотах – від 13 до 50 «квестів», це залежить від адміністратора. Адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають нанесення дитині власноруч каліцтв або заподіяння болю. Всі ці «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео.

Коли адміністратор групи впевниться, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі. У ролику оговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», – вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис і робить останній крок.

Фінальне завдання – покінчити життя самогубством та зафіксувати момент смерті на камеру в онлайнрежимі online. Відеозаписи продаються в мережі.

В МВС зазначають, що суїцидальні спільноти називаються «Море китів» і «Тихий дім». У всіх членів таких груп на особистих сторінках розміщені відео або малюнки з літаючими китами.

Департамент кіберполіції виявив одну з таких груп https://vk.com/blueskitea. До неї входили 209 користувачів з України. Слід зауважити, що такі групи щодня блокуються адміністрацією соціальних мереж за зверненнями правоохоронних органів або користувачів.

Правоохоронці просять батьків приділяти більше уваги психологічному стану дитини, перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень (особливо у формі кита), облікові записи в соцмережах, обов’язково контролювати, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.

Кіберполіція також опублікувала список імен у соцмережах, які можуть мати стосунок до спільнот для самогубців.

Актуальний список можна почитати ТУТ. Станом на сьогодні там майже 200 акаунтів з України.

Раніше повідомлялося, що кіберполіція виявила новий шкідливий банківський троян, спрямований на користувачів мобільних телефонів під управлінням операційної системи Android.

comments powered by HyperComments