Обленерго обікрали по-крупному

Вівторок, 14 березня 2017, 00:11
Окрім того, що «Харківобленерго» обкрадають різного роду мисливці за металом, які тупо псують обладднання задля подальшого продажу на металобрухт, з'ясувалося, що існує й «внутрішній ворог», котрий використовує схеми. І зовсім не електричні.
Обленерго обікрали по-крупному

Керівництву двох підприємств у сфері енергетики поліція повідомила про підозру за розтрату 100 мільйонів гривень, повідомляє Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Гроші виводилися у тіньовий сектор економіки через сумнівні фірми. Посадовці АК «Харківобленерго» та ПАТ «Черкасиобленерго» заздалегідь укладали договори про виконання певних обов'язків з фіктивними товариствами. Трьом фігурантам повідомлено про підозру за кількома статтями.

Оперативники Департаменту захисту економіки та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції встановили, що у 2015 році посадовці АК «Харківобленерго» (65% акцій належить державі) уклали договори фінансової допомоги з підрозділами обленерго Запорізької та Черкаської областей. До речі, керівництво компанії не мало право укладати такі договори без попереднього погодження з наглядовою радою та членами правління.

Посадовці акціонерної компанії уклали з товариством договір доручення на витребування боргових обов'язків. Через кілька днів кошти повернулися, але не на рахунки «Харківобленерго», а на рахунки товариства. В подальшому державні кошти виводили через підконтрольні їм фірми. Всі товариства, в тому числі і те, що займалось витребування боргу, – фіктивні.

Сума привласнених коштів становить понад 100 мільйонів гривень.

В минулому році слідчі ГСУ Нацполіції повідомили заступникові Голови правління – виконавчому директору АК «Харківобленерго» про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) та ч. 5 ст. 191 (Розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Суд обрав заступникові Голові правління акціонерної компанії міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 957,6 тисяч гривень застави, яку вніс посадовець.

Окрім того, оперативники Департаменту захисту економіки та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції провели 31 санкціонований обшук на підприємствах та у осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення. В ході аналізу вилученої документації та проведення ряду процесуальних дій, поліцейські довели причетність ще двох посадовців до розтрати бюджетних коштів.

Наразі в.о. Голові правління акціонерної компанії повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Також доведено причетність до розтрати коштів в.о. Голови правління регіонального обленерго у Черкаській області. Посадовцю повідомлено про підозру. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

comments powered by HyperComments