Самопоміч на лице: заступник голови Запорізької облради привласнив бюджетні кошти

П'ятниця, 22 грудня 2017, 22:01
У прокуратурі Харківської області прокоментували звинувачення з боку декількох нардепів в політизації справи про привласнення бюджетних коштів шляхом проведення фіктивних тендерів, у чому підозрюються заступник голови Запорізької обласної ради, його рідний брат і директор одного з комунальних підприємств Мелітополя.
Самопоміч на лице: заступник голови Запорізької облради привласнив бюджетні кошти

«Сьогодні прокуратуру Харківської області відвідала делегація народних депутатів. Не зовсім зрозуміло, чому вони прийшли увечері, всього за півгодини до завершення робочого дня, але звучало досить багато емоційних заяв, – розповідає прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик. – Банальна ситуація: розслідування стосується розкрадання коштів. Однак, на жаль, навколо кримінального злочину зараз розгортаються політичні баталії, нас намагаються втягнути в якусь політичну гру. Хочеться відзначити, що депутатський мандат не дає індульгенції на розкрадання коштів громади. Нас звинувачують у тому, що ми політизуємо справу, проте робимо це не ми. Ми говоримо мовою фактів. Йдеться про десяток сфальсифікованих тендерів».

Заступник голови Запорізької обласної ради – депутат від фракції об'єднання «Самопоміч» – у змові з іншими посадовими особами та керівниками місцевих громад та приватних підприємств незаконно привласнили бюджетні кошти. Йдеться про суму понад 87 млн грн, якою вони заволоділи, проводячи фіктивні тендери. За попередніми даними, тільки в цьому році проведено більше 10 тендерів через систему «Прозорро» на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендери не здійснювалися, оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, і державне замовлення вигравали тільки підконтрольні фірми, частина з яких має явні ознаки фіктивності. Після тендерів складалися підроблені документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм. Вже звідти гроші переводили фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку. Проведено понад 50 санкціонованих судом обшуків за місцем роботи і проживання можливих фігурантів виробництва в Запоріжжі та Мелітополі.

Цілком можливо, припускають у прокуратурі, коло підозрюваних найближчим часом збільшиться. У слідства є свідчення, які чітко інформують: хто саме давав вказівки щодо переможців тендеру. Хто, погрожуючи, змушував людей підроблювати документи щодо виконання робіт. І політичне «кришування» аж ніяк не захистить від кримінальної відповідальності, вважають у прокуратурі.

Трьом чиновникам прокуратура Харківської області оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Засідання Червонозаводського суду Харкова про обрання підозрюваним запобіжного заходу призначено на 23 грудня. Початок о 10:30.

Нагадаємо, прокуратура Харківської області наразі проводить розслідування за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Максимальна санкція за статтею передбачає 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

comments powered by HyperComments