Харків'ян попереджають: у грошовому обігу з'явилися фальшиві купюри в неймовірній кількості

Вівторок, 13 березня 2018, 21:58
У Харківській області поширене фальшивомонетництво.
Харків'ян попереджають: у грошовому обігу з'явилися фальшиві купюри в неймовірній кількості

Про це свідчить аналіз структури злочинів на території Харківської області, кажуть в Головному управлінні обласної поліції.

У 2017 році поліцією зареєстровано 400 випадків вилучення підроблених купюр з грошового обігу. Найчастіше вилучалися банкноти з ознаками підробки номіналом 200 і 500 грн.

За висновком експертів, цей вид злочинів характеризується високою латентністю і суспільною небезпекою, негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в державі.

Щоб не стати жертвою фальшивомонетників, слід знати основні ознаки, за якими можна відрізнити підроблені гривні від справжніх.

Національна валюта України – гривня – має чимало рівнів захисту. Тому якщо уважно подивитися на купюру, можна легко зрозуміти, справжня вона чи ні: по водяним знакам, захисним стрічок, рельєфному зображенню, яке відчувається на дотик і іншими прихованими зображеннями.

За словами старшого судового експерта НДЕКЦ МВС України Яни Ткаченко, найпростіший спосіб визначення купюри – подивитися на просвіт. Водяний знак в справжній купюрі, який проглядається на просвіті, повинен бути аналогічний портрету. На підроблених грошах часто відсутня мікродрук із зображенням портрета. Також варто звернути увагу і на захисну стрічку, що йде впоперек купюри, з мікротекстом, там номінал видно на світло.

«Не забувайте також дивитися текст на купюрі. На підробках часто можна зустріти помилки в словах. Перевірити справжність купюри можна безкоштовно в будь-якому відділенні банку, де є каса. Якщо вони виявляться підробленими, банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості і передаються в поліцію для подальшого проведення експертизи», – попередила Яна Ткаченко.

comments powered by HyperComments