Селяни на Дніпропетровщині повстали проти отрутохімікатів

Понеділок, 19 грудня 2011, 19:55
Мешканці села Дмитрівка Нікопольського району на Дніпропетровщині повстали проти отрутохімікатів. Пестициди тоннами складують неподалік, за державною програмою. Отруйну спадщину радянських часів нарешті гуртують для утилізації, - пояснюють в Міністерстві з надзвичайних ситуацій.

Втім, мешканців села це не влаштовує. Кажуть, кожен день такого сусідства відбирає здоров'я у них та їхніх дітей. На покинутий колгоспний аеродром звозять пестициди з усього Нікопольського району. До найближчих домівок села Дмитрівка – півтора кілометра.

До фельдшера вже звернулись три десятки людей. За словами фельдшера Наталі Шкурко, підвищення тиску, головні болі, алергічні реакції дійсно можуть викликати пестициди.

Причину смороду селяни помітили випадково.

Керівники МНС пояснюють: сюди звозять пестициди з району, щоб зважити, запакувати та відправити на утилізацію. На аеродромі нині близько п"ятдесяти тонн.

Крім того, вони здивовані протестами людей. Кажуть: хотіли, як краще. Адже у цій будівлі вже були пестициди радянських часів.

У районній адміністрації пояснюють: покинутий аеродром – єдине місце, куди можна звезти всі пестициди району. Лише звідси їх можуть забрати для утилізації за кордон.

У війні з пестицидами мешканці Дмитрівки таки отримали шанс перемогти. В МНС пообіцяли, що жодного кілограма хімікатів сюди більше не привезуть. А ті, що вже є, заберуть якнайшвидше.

comments powered by HyperComments