У Маріуполі лікаря засудили на 5 років за зараження немовлят ВІЛ-інфекцією

Субота, 14 січня 2012, 12:48
Вчора у Приморському районному суді Маріуполя до 5 років позбавлення волі засудили лікаря, дії якої привели до зараження ВІЛ-інфекцією трьох немовлят. Трагедія сталася ще в 2005 році.
У Маріуполі лікаря засудили на 5 років за зараження немовлят ВІЛ-інфекцією

Дії підсудної - заступника головного лікаря Маріупольської міської станції переливання крові були кваліфіковані за статтями 131 ч. 2 та 367 ч. 2 ККУ ("Службова халатність"), вона була засуджена до 5 років позбавлення волі.

В ході розгляду справи було встановлено, що донор, чию кров перелили новонародженим дітям, працювала на Маріупольській міській станції переливання крові (ММСПК), про що підсудна як заступник головного лікаря повинна була вчасно проінформувати главрача.

Суд зобов'язав Маріупольську міську станцію переливання крові виплатити матерям кожного з постраждалих дітей матеріальну компенсацію у розмірі 20 000 гривен.

Як розповіла адвокат Тетяна Бордуніс, усі три заражені дівчатка сьогодні почувають себе незадовільно - у них спостерігається четверта міра зараження ВІЛ (це вважається стадією СНІДУ), і вони проходять спеціальне лікування. Крім того, одна із заражених дітей страждає дитячим церебральним паралічем.

Нагадаємо, в серпні 2005 року було порушено кримінальну справу і притягнута до відповідальності заступник головного лікаря ММСПК, проте 2 жовтня 2006 року за вироком Жовтневого районного суду м. Маріуполь обвинувачена була виправдана.

Батьки інфікованих дітей були обурені такою несправедливістю і звернулися по юридичну допомогу до президента ВБО "Всеукраїнський правозахисний рух "Гідність" адвоката Тетяни Бордуніс. Вона оскаржила цей вирок в Донецькому апеляційному суді. Постановою Донецького апеляційного суду вирок Жовтневого районного суду м. Маріуполь був скасований, справа була повернена на додаткове розслідування.

comments powered by HyperComments