Микола Азаров розповідає «казки» та лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату

Понеділок, 16 січня 2012, 09:07
Заявляючи, що для скорочення споживання російського газу необхідно збільшити видобуток власного вугілля, прем'єр-міністр Микола Азаров лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату.
Микола Азаров розповідає «казки» та лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату

Про це розповів керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Звичайно, що частково заміщення газу вугіллям можливе. Воно і здійснювалося впродовж останніх років. Це логічний крок – використовувати по максимуму те, що маємо. Але він не принесе миттєвих результатів – потрібна багаторічна системна праця. Устаткування і технологія на промислових підприємствах налаштовані на споживання газу. Для того, щоб все замінити і повернути вугілля, потрібно провести колосальний обсяг робіт.

Весь імпортований обсяг газу не можна замістити вугіллям - таких чудес не буває. Швидше потрібно говорити про збільшення видобутку власного газу, щоб не переплачувати за нього "Газпрому", а інвестувати у власного газовидобувника. Але оскільки правляча владна група відображає інтереси перш за все "регіональної" бізнес-групи, пов'язаної з донецьким олігархатом, що паразитує на вуглевидобутку, то звідси і пояснення, чому пріоритет зроблено на користь вугілля", - розказав експерт.

У збільшенні видобутку і використанні вугілля є і зворотній бік, зазначив Гончар.

"Слід пам'ятати і про зворотній бік цієї медалі: різке збільшення викидів шкідливих речовин, які виділяються при спалюванні вугілля на українських теплоелектростанціях і підприємствах. Це призведе до погіршення екології повітряного середовища, до збільшення відходів після спалення. На це теж потрібно виділяти кошти, щоб за це не розплачуватися життям і здоров'ям громадян, які мешкають в околицях таких промислових об'єктів. Згадаймо Кривий Ріг чи Дніпродзержинськ", - підсумував він.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що скоротити споживання російського газу можна за рахунок розвитку власного вуглепрому.

comments powered by HyperComments